Salariul minim pe economie de 4.582 de lei, oficial. Cine sunt românii privilegiați, cât de mare este majorarea, de fapt
Autoritățile române au majorat salariul minim pe economie pentru un angajații din construcții și agricultură în această săptămână. La prima vedere, creșterea pare a fi una fabuloasă și, desigur, un privilegiu. În realitate, este un pic mai complicat.
Noua majorare a salariului minim pentru anumite categorii de angajați din România, de fapt, nu se va reflecta în niciun ban în plus pentru respectivele persoane. În schimb, va avea ca scop acoperirea desființării facilităților fiscale. Practic, când tragi linie, este o creștere a salariului pentru Guvern și bugetul de stat, pentru că va aduce mai mulți bani la autorități, menținând în același timp pacea și liniștea în rând românilor din construcții și agricultură.
Majorarea salariului minim pe economie, doar pe hârtie
Banii în plus vor fi folosiți pentru plata contribuției la sănătate de către angajații care activează în domeniul construcțiilor și în agricultură. Majorarea salariului minim în cazul lor se va produce de la 1 noiembrie, când acesta va sări de la 4.000 la 4.582 de lei. În agricultură va ajunge la 3.436 de lei.
Practic, vorbim de o nouă lovitură pentru mediul antreprenorial din România și, implicit, pentru buzunarul românilor. Nu de alta, dar cheltuielile patronilor se majorează și este clar că acei bani nu vor veni din propriul buzunar. Să te aștepți la o scumpire a lucrărilor de construcții și, mai ales, a alimentelor. Nu de alta, dar majorarea salariului în agricultură și industria alimentară se simte la raft, deși venitul net al respectivilor angajați nu va fi sub nicio formă afectat de plata contribuției la stat de 10%.
Salariul minim pe economie creștere dar rămâne neschimbat
Angajații din construcții vor avea în continuare 3.150 de lei net, în timp ce leafa oamenilor din agricultură și industria alimentară se va menține la 2.363 de lei. În teorie, această majorare ar fi trebuit să se producă începând cu 1 octombrie 2023, dar a devenit 1 noiembrie 2023, deoarece s-au descoperit niște probleme cu ordonanța de acum o lună.
Practic, în forma inițială a documentului legislativ de majorare a salariului minim în cele două domenii, dacă ar fi crescut salariul minim pe economie de la 4.000 la 4.500 de lei, majorarea s-ar fi reflectat într-o micșorare cu 56 de lei a salariului net. În cazul celor din agricultură și industria alimentară, prima ”majorare” s-ar fi reflectat într-o diminuare a venitului cu 93 de lei.