Salariul minim european, mai aproape de români: ar fi doar 600 de euro, nu mii de euro așa cum visează mulți
Tema salariului minim european stârnește numeroase controverse în societatea românească, motiv pentru care vom lămuri situația, în rândurile de mai jos, punctând câteva aspecte pe care ar trebui să le știm cu privire la acest salariu.
Ei bine, în expunerea noastră vom lua în considerare o analiză proaspăt realizată de experții EY România, Claudia Sofianu, Partener, lider Impozit pe venit şi contribuţii sociale și Dan Răuţ, Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale..
Specialiștii subliniază că nu toate țările UE vor avea același venit minim adecvat!
Fiecare stat va stabili nivelul acestuia în funcție de condițiile sociale și economice, puterea de cumpărare, nivelul productivității și evoluțiile indicatorilor macroeconomici la nivel național, însă având drept ghid tocmai prevederile directivei europene și principiile pe care aceasta le cuprinde.
Nu mai visa la mii de euro, fiindcă salariul minim european înseamnă altceva
„Astfel, țările care deja au un salariu minim pe economie stabilit se angajează să modifice nivelul acestuia după o formulă care să asigure un trai decent, să fie în concordanță cu rata inflației și să poată acoperi coșul de cumpărături minim pentru diverse bunuri și servicii necesare (fără însă a se limita doar la lista celor esențiale, ci să poată acoperi adițional chiar și anumite cheltuieli dedicate bunăstării și derulării unor activități recreaționale, culturale, educaționale sau sociale)”, conform specialiștilor.
Ceea ce trebuie însă notat este faptul că România trebuie să implementeze venitul minim european adecvat până în 2024.
Banii care li se cuvin românilor în urma implementării acestui venit minim nu sunt nici pe departe de ordinul miilor de euro, așa cum își imaginează mulți, în acest moment. Din contră!
„Din cele mai recente date Eurostat cu privire la salariul minim lunar, reiese că România (cu puțin peste 600 euro) se poziționează printre ultimele țări din UE, pe locul 20 din 22, doar înaintea Ungariei și Bulgariei, pe o scară a acestui indicator cuprinsă între 2.387 euro în Luxemburg și 399 euro în Bulgaria.
Deși reprezintă o problemă stringentă doar pentru o parte dintre țările membre, tema venitului minim este poziționată în continuare cu prioritate pe agenda de lucru a instituţiilor europene”, notează experții.