06 apr. 2023 | 09:54

Salariu de la 9500 de lei în România într-un domeniu lovit cu o criză acută de personal: ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Salariu de la 9500 de lei în România într-un domeniu lovit cu o criză acută de personal: ce trebuie să știi

România se confruntă cu o criză acută de forță de muncă. Avem domenii de activitate pe meleaguri mioritice în care lipsesc nu mai puțin de 600.000 de angajați. Nu contează nici măcar faptul că salariile din spatele acestor poziții sunt surprinzător de generoase.

De această dată atragem atenția asupra crizei de personal din IT-ul românesc, un domeniu în care se regăsesc cele mai mari salarii din țara noastră. Nici măcar nu este vorba exclusiv de programatori, într-o serie stufoasă de posturi aferente tehnologiei informației, angajatorii fac eforturi supraomenești pentru a găsi personal. Situația se complică și din pricina faptului că, doar în 2022, la nivel național, s-au deschis 10.000 de firme noi în acest domeniu.

Criza de personal din IT, alimentată de salarii generoase

„În 2023, într-o piaţă în creştere, companiile IT se luptă cu inflaţia, costurile de personal şi taxele. Conform celor mai recente informaţii oferite de INSSE (Institutul Naţional de Statistică), salariul mediu net în IT a fost de aproximativ 9.500 de lei la finalul anului 2022, o valoare destul de mare dacă o comparăm cu restul salariilor din România.

Aşa cum am menţionat, industria tech locală este în plină expansiune, doar anul trecut au fost fondate peste 10.000 de companii de IT la noi în ţară, iar numărul lor este în continuă creştere. Cererea fiind atât de mare, ne bazăm nu doar pe tinerii absolvenţi, ci şi pe specialiştii proveniţi din reconversie profesională, precum şi pe faptul că industria IT este considerată a fi atât appealing, cât şi de viitor”, a declarat Delia Mandache, Chief People & Transformation Officer în cadrul High-Tech Systems & Software (htss), companie specializată în furnizarea de soluţii software de business, potrivit Ziarul Financiar.

Spre deosebire de anii trecuți, când un post în IT era disponibil doar pentru oamenii cu experiență în domeniu, între timp, lucrurile s-au mai simplificat. Experiența este complet opțională, angajatorul făcând investiții în efortul de specializare al viitorul angajați.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele