03 mai 2023 | 12:37

Salariile românilor în 2023, la vedere: de ce a murit secretul lefurilor între colegi, la ce ajută

ACTUALITATE
Salariile românilor în 2023, la vedere: de ce a murit secretul lefurilor între colegi, la ce ajută

Piața muncii din România trece printr-o schimbare radicală de viziune deja de câțiva ani, de la începutul pandemiei. Pretențiile financiare ale angajaților au crescut cam în același timp în care mulți dintre ei au început să-și dorească să lucreze de acasă.

Pentru că este un subiect atât de arzător pentru români, un studiu recent din partea Reveal Marketing Research și-a propus să lumineze un pic partea cu transparența și egalitatea salarială din piața muncii de la noi. Pe marginea acestui subiect, noua legislație europeană impune companiilor din state membre UE să divulge angajaților informații utile pentru a compara salarii și a expune diferențe de remunerare între femei și bărbați.

Românii și salariile lor în 2023

La momentul de față, în România, conform analizei citate de NewMoney.ro, aproximativ 50% dintre români cunosc salariile colegilor de muncă, iar 38% dintre cei care nu le cunosc ar vrea să dețină informații în acest sens. Practic, aproximativ 7 din 10 angajați știu sau și-ar dori să știe salariile celorlalți oameni din firmă.

Interesant este însă că procentele fluctuează semnificativ în funcție de vârstă, reflectând, din nou, o schimbare de paradigmă pe subiect în ultimul deceniu. De exemplu, la vârste de peste 55 de ani, doar 35% dintre angajați știu salariile colegilor, chiar dacă media națională printre oamenii din câmpul muncii este 50%. În consecință, în rândul tinerilor, procentul este cu mult peste 50%, dar este tras în jos de vârstnici. Alte diferențe semnificative apar dacă ne raportăm la mediul de rezidență sau la gen, atât cei din mediul urban (40% vs. 30% rural) cât și femeile (43% vs. 33% bărbați) manifestând o dorință mai mare de transparență a salariilor.

În timp ce unul din doi angajați a auzit de măsurile privind transparența și egalitatea salarială, mai grav este că 46% dintre participanții la studiu sesizează această realitate în propriul mediu de lucru. Procentul variază din mediu urban – 48% versus mediul rural – 36%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele