Salarii mai mici pentru muncitorii în Construcții: nici patronii nu vor mai avea bani
Dacă facilitățile fiscale acordate până acum sectorului construcțiilor nu se vor mai aplica, vremuri grele se vor abate asupra buzunarelor muncitorilor și patronilor.
Deficitul bugetar care afectează vistieria statului îi determină pe guvernanți să fie mai duri în legislația fiscală și e foarte posibil să vedem cum sunt eliminate facilitățile fiscale pentru unele sectoare de activitate, cum ar fi Construcțiile.
Experții atrag atenția că dacă se va întâmpla acest lucru, domeniul va fi pus pe butuci și ne vom confrunta cu probleme dintre cele mai grave.
E anticipată o adâncire acută a crizei de forță de muncă. Diminuându-se salariile, muncitorii se vor vedea nevoiți să plece din nou pe șantierele din străinătate, unde veniturile lunare sunt mult mai consistente.
Vine marea criză peste sectorul Construcțiilor din România
De asemenea, nici patronilor de firme de construcții nu le va merge mai bine. Cu echipe diminuate considerabil, termenele de predare pentru lucrări sunt puse sub semnul întrebării, iar profitabilitatea firmelor va putea avea de suferit, de asemenea.
“Șantierele vor fi influențate prin restrângerea activității și va crește munca nefiscalizată. Muncitorii și inginerii vor pleca spre șantiere din străinătate lunile imediat următoare. Firmele mici și mijlocii nu vor menține salariile nete la același nivel și vor pierde oameni buni”, spune Eugen Ursu, CEO și co-fondator al companiei Graphein.
“Alegerea unui job în străinătate este și în prezent o opțiune preferată de specialiștii din construcții din segmentul entry-level sau cu experiență medie (2-5 ani). Justificarea angajaților este simplă: ajung să câștige în străinătate într-o lună, cu tot cu ore suplimentare, cât în România în jumătate de an, lucrând cumulat 10 ore pe zi. Conform datelor comunicate de Federația Patronatelor Societăților din Construcții în România, sunt peste 400.000 lucrători în construcții, iar în Europa avem peste 700.000 angajați români în acest domeniu. Astfel, câștigul și factorii economici sunt atractivi și le oferă acces la un standard de viață mai ridicat, precum și oportunități de networking și contacte din industrie care îi pot conduce spre explorarea unor opțiuni noi în carieră”, arată datele colectate de companie.