01 mart. 2023 | 09:31

Salarii mai generoase pentru bugetari, majorări de până la 2000 de lei pentru acești români: anunțul care îți va crește tensiunea

ACTUALITATE
Salarii mai generoase pentru bugetari, majorări de până la 2000 de lei pentru acești români: anunțul care îți va crește tensiunea

Având în vedere că știm cu toții cât de bine le merge aleșilor de la toate nivelurile din administrația țării, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că majorările salariale cât se poate de generoase pentru bugetari nu reprezintă un motiv de bucurie pentru majoritare românilor. Cu toate acestea, sunt cât se poate de legale.

Deși pare un pic greșit ca cineva să-și voteze sau să-și stabilească propria majorarea salarială, se pare că această practică nu încalcă nicio lege din România, nici măcar legea fundamentală a statului, Constituția. Nu de alta, dar o lege recentă ce stabilea majorări de până la 2000 de lei pentru primari și președinți de consilii județene tocmai a fost considerată ca fiind constituțională de către CCR.

Cresc salariile aleșilor din primărie, consiliul județean

Conform surselor citate de Economedia, majorările salariale aprobate la finalul lunii septembrie 2022 în Parlament au fost clasificate ca fiind legale, în conformitatea cu Constituția României de către CCR. O sesizare de neconstituționalitate a venit din partea USR împreună cu deputații Forța Dreptei și viza indemnizațiile primarilor și șefilor de consilii județene.  Practic, a fost contestată Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Conform plângerii înaintate Curții Constituționale a României, problema cu acea lege este că nu indica surse de finanțare pentru majorări. Mai mult decât atât, se atrăgea atenția asupra încălcării prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Ca o notă de subsol, amendamentele contestate au venit din partea a doi senatori UDMR. Tot atunci, în aceeași zi, Curtea Constituțională a admis o sesizare din partea USR prin care s-a împiedicat majorarea salariilor din sistemul public prin Parlament. Cu alte cuvinte, salariile demnitarilor au rămas la nivelul din 2019, în timp ce UDMR și-a dorit indexarea lor cu salariilor minim din 2021, care era de 2300 de lei, o creștere de 220 de lei față de referința stabilită cu doi ani înainte.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele