04 ian. 2023 | 11:57

Să stăm în chirie sau să ne cumpărăm propriul apartament? Anul 2023 ne face să ne punem pofta în cui

ACTUALITATE
Să stăm în chirie sau să ne cumpărăm propriul apartament? Anul 2023 ne face să ne punem pofta în cui

Este foarte bine cunoscut simțul proprietății pe care îl au românii în materie de imobiliare. Suntem țara care are cel mai mare procent de proprietari din întreaga comunitate europeană, dar se pare că anul acesta mulți dintre noi ne vom pune pofta în cui. Fără îndoială că 2023 nu e un an oportun pentru a-ți cumpăra o locuință, asta dacă nu te numeri printre cei cărora le place să-și asume riscuri extreme.

A avea propria casă reprezintă o dorință existențială pentru foarte mulți dintre români. La noi, mentalitatea diferă cu totul față de cea a europenilor din Vestul continentului, unde oamenii stau preponderent cu chirie toată viața lor.

Fie că vrei să ai propriul tău spațiu ca să ai liniște la bătrânețe, fie că îți dorești să simți că ai realizat ceva în viață sau să lași copiilor ceva în urma ta, românii au diferite motive justificate pentru care optează să-și cumpere o locuință, chiar dacă nu dispun de toți banii cash și se împrumută pe perioade de zeci de ani de la bănci. De fapt, aici este și cea mai mare problemă a zilelor noastre.

De ce nu merită să-ți cumperi apartament în 2023?

Pe de-o parte, banii au devenit foarte scumpi, pe fondul dobânzilor crescute, dar s-au și înăsprit condițiile de creditare, băncilor scăzându-le puternic toleranța la risc. Ți se impun condiții din ce în ce mai dure dacă mergi să ceri un împrumut de la bancă, iar oamenii cu venituri mici au șanse din ce în ce mai mici să fie acceptați, pe fondul scumpirilor și a creșterii dobânzilor ce complică situația din perspectiva gradului de îndatorare.

Mai mult, din cauza costului de trai din ce în ce mai scump, puțini oameni își mai permit să facă economii care să constituie avansul necesar în foarte multe dintre cazuri.

De asemenea, o altă piedică poate fi și faptul că anul acesta se vor scumpi impozitele pe proprietate, dar și riscul de recesiune trebuie luat în calcul. Să nu uităm că, potrivit prognozelor FMI, jumătate dintre economiile UE vor intra în recesiune anul acesta, ceea ce înseamnă că va crește rata șomajului, deci în curând numeroși europeni vor fi dați afară de la joburi, posibil și români.

Astfel, situația nu e prielnică pentru asumarea unor riscuri, mai ales că, potrivit economiștilor, era banilor ieftini s-a încheiat, iar dobânzile nu traversează doar un puseu de creștere, ci tendința se va menține și-n următorii ani. Prin urmare, a sta în chirie s-ar putea dovedi a fi o idee mai inspirată. Desigur, cazul fiecărei persoane în parte este particular și ține de decizia personală o astfel de mișcare. Cert este că orice hotărâre ai lua, trebuie să fie în baza unei informări complexe și trebuie să-ți asumi toate riscurile.