12 iun. 2023 | 10:41

S-au descoperit flaute din oase vechi de 12.000 de ani: cele mai vechi instrumente de suflat găsite vreodată în Orientul Mijlociu

ACTUALITATE
S-au descoperit flaute din oase vechi de 12.000 de ani: cele mai vechi instrumente de suflat găsite vreodată în Orientul Mijlociu

S-au descoperit flaute din oase vechi de 12.000 de ani. Acestea sunt cele mai vechi instrumente de suflat găsite vreodată în Orientul Mijlociu, dar nu este clar dacă au fost folosite pentru vânătoare sau pentru muzică.

Arheologii din Israel au descoperit cele mai vechi instrumente de suflat găsite vreodată în Orientul Mijlociu, datând din perioada în care oamenii au făcut tranziția de la stilul de viață de vânător-culegător la așezările agricole. Construite din oasele aripilor de rațe mici, flautele imită strigăturile păsărilor de pradă și pot fi folosite pentru vânătoare sau, pur și simplu, pentru a produce muzică.

Cele mai vechi flaute din istorie

Instrumentele antice au fost descoperite în situl Eynan-Mallaha din nordul Israelului, într-un strat de sediment asociat cu cultura arheologică Natufiană. Ocupând regiunea între anii 13.000 și 9.700 î.Hr., natufienii au fost primii oameni care au adoptat un stil de viață sedentar și au stabilit o economie agricolă, aducând astfel omenirea din paleolitic în neolitic.

În total, arheologii au dezgropat șapte aerofoane osoase, dintre care unul era intact, în timp ce celelalte șase erau fragmentate.

„Unul dintre flaute a fost descoperit complet. Din câte se știe, este singurul din lume în această stare de conservare”, au explicat cercetătorii dr. Laurent Davin și dr. Hamoudi Khalaily, într-o declarație trimisă la IFLScience.

„Prin analize tehnologice, de uzură, tafonomice, experimentale și acustice, demonstrăm că aceste obiecte au fost fabricate în mod intenționat cu peste 12.000 de ani în urmă, pentru a produce o gamă de sunete similare cu strigăturile răpitorilor și ale căror scopuri ar putea fi la răscrucea comunicării, atragerea prăzilor de vânătoare și realizarea de muzică”, scriu cercetătorii într-un nou studiu.

Fiecare flaut a fost perforat cu una până la patru găuri pentru degete, permițând artistului să manipuleze tonul. După ce au creat replici ale instrumentelor antice, cercetătorii au remarcat că au produs „trei frecvențe înalte intense” care imitau strigătele păsărilor de pradă – ambele fiind comune în regiune la începutul neoliticului.