21 iul. 2023 | 17:00

S-a schimbat legea pentru toți șoferii din România: așa scapi de amenzi de circulație de acum înainte

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru toți șoferii din România: așa scapi de amenzi de circulație de acum înainte

S-a schimbat legea pentru șoferii din România. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, un proiect legislativ referitor la modalitatea prin care conducătorii auto pot scăpa de amenzile primite în urma verificărilor în trafic.

Cum pot scăpa de amenzi șoferii din România

Conform legii promulgate de Klaus Iohannis, ce modifică Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, șoferii care vor să conteste amenzile primite o pot face de acum încolo la judecătoria pe raza căreia își au domiciliul.

”Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede legea pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Până acum, șoferii amendați puteau depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei doar la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Noua regulă va intra în vigoare după publicarea noii legi în Monitorul Oficial.

Greșeala ce îi poate costa peste 700 de lei pe șoferi

O greșeală ușor de evitat îi poate costa peste 700 de lei pe șoferii din România. În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 referitoare la circulația pe drumurile publice, conducerea unui autovehicul care nu are în dotare trusă medicală, stingător pentru incendii și triunghiuri reflectorizante omologate constituie contravenție.

Articolul 8 din actul legislativ prevede că pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să aibă în dotare trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, toate omologate.

Lipsa unuia dintre aceste obiecte sau a întregului kit se pedepsește cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv șoferul în culpă primește patru sau cinci puncte penalizare și o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei. Amenda poate fi dată și în cazul în care a fost depășit termenul de valabilitate al trusei medicale sau al extinctorului din autovehicul.