S-a schimbat legea pentru șoferii românii, tarifele la RCA. Cine plătește mai mult la asigurarea obligatorie auto, cine mai puțin
Politica de tarifare a polițelor de asigurare RCA a fost schimbată recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Astfel, s-au schimbat tarifele de referință pentru următoarele șase luni, iar șoferii care își vor reînnoi asigurarea obligatorie în această perioadă vor fi vizați direct, mulți dintre ei cu tarife mai mari.
Modificările aduse legislației RCA vin cu multe vești proaste pentru anumite categorii de șoferi, dar există și vești bune, în ceea ce privește mecanismul de calcul al asigurării obligatorii. De exemplu, au crescut semnificativ tarifele pentru șoferii sub 30 de ani care conduc autovehicule cu putere mică. La polul opus, dacă ai între 31 și 50 de ani, dar conduci mașini mai puternice sau electrice, sunt șanse mari să înregistrezi o diminuare a tarifului.
Citește și: Schimbare majoră în piața RCA până la finele lui 2023. Anunțul ASF pentru asiguratori, cine are de câștigat
Prețul RCA plătit de șoferi depinde de multe aspecte
Este foarte important de reținut că prețul final al unei polițe RCA nu ține sub nicio formă doar de tarifele de referință. În schimb, în continuare, sunt luate în calcul aspecte precum daune ale șoferului, rata daunei, aplicarea sistemului bonus – malus. Inclusiv localitatea în care este înregistrată mașina joacă un rol în ecuație. Cei mai afectați de tarifele de referință stabilite de ASF sunt șoferii cu risc ridicat de accident.
Citește și: Se schimbă legea în România, ți se radiază mașina mai repede decât ai crede. Legătura cu ITP și RCA
Cât plătesc românii pe RCA
Pentru șoferii sub 30 de ani care conduc vehicule cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc, tariful de referință al poliței RCA este acum de 4.747 de lei. Aceasta reprezintă o creștere ușoară de 0,8% față de tariful de 4.709 lei stabilit în luna februarie a acestui an.
În cazul șoferilor sub 30 de ani cu autovehicule sub 1200 cmc, tariful de referință a crescut cu 6,4%, ajungând la 1.939 de lei, față de 1.822 de lei în luna februarie.
Ideea din spatele acestor modificări reprezintă de fapt o tendință de adaptare a politicii de asigurare la condițiile și riscurile actuale ale pieței auto. În același timp, funcționează ca un avertisment pentru șoferii care se pregătesc să încheie o nouă poliță RCA, te ajută să ai o idee vizavi de variațiile de costuri la care să te aștepți și, mai ales, să fii mai atent la factorii care te pot lovi la buzunare.