25 iul. 2023 | 08:29

S-a schimbat legea pentru românii de peste 16 ani, toți părinții trebuie să știe: ce pot face acum adolescenții era imposibil înainte

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru românii de peste 16 ani, toți părinții trebuie să știe: ce pot face acum adolescenții era imposibil înainte

Adolescenții de 16 ani din România tocmai au câștigat un nou drept foarte important, după ce s-a promulgat Legea 247/2023. Particularitatea legislativă vizează persoanele între 16 și 18 ani, urmând să-și facă simțite efectele în lumea reală de la mijlocul lunii august.

În momentul în care vor să călătorească în afara țării, adolescenții între 16 și 18 ani nu mai au nevoie de supravegherea unui adult din punct de vedere local, conform legii recent oficializate. În continuare este nevoie de acordul scris al părinților sau reprezentanților legali, dar prezența lor în vacanță este complet și absolut opțională. Noua lege care a reglementat aspectul detaliat mai sus a apărut vineri în Monitorul Oficial și intră în vigoare pe 20 august 2023.

Adolescenții români au mai multă libertate

Conform vechii legi, 248/2005, privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, nu puteai călători în străinătate decât însoțit și doar cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Cu alte cuvinte, ce s-a schimbat acum este micșorarea de la 18 la 16 ani a vârstei de la care adolescenții români pot circula liber, la fel ca în numeroase alte state europene.

„Prin excepție (…), cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede noul act normativ.

Acordul adulților se dovedește printr-o declarație notarială din partea unuia sau a ambilor părinți, respectiv reprezentanți legali. Există și o listă de motive pentru care copiii pot călători neînsoțiți.

„Prin excepție (…), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, se arată în documentul citat, conform avocatnet.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele