17 iul. 2023 | 06:00

S-a schimbat legea pensiilor în România, ieși la pensie la 70 de ani: care sunt condițiile, toți pensionarii vizați

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pensiilor în România, ieși la pensie la 70 de ani: care sunt condițiile, toți pensionarii vizați

Legea pensiilor din România suferă deseori modificări, iar în 2023 mai sunt planificate numeroase reforme care s-ar putea să vină ca o lovitură pentru pensionarii autohtoni.

Cea mai recentă modificare legată de viața pensionarilor și condițiile de pensionare a fost introdusă în ediția actualizată a legii învățământului, vizând profesorii din învățământul universitar și preuniversitar. Și în cazul lor, rămâne în vigoare vârsta de pensionare de 65 de ani. Ce se schimbă este posibilitatea acestora de a rămâne în activitate, pe un post de titular, după împlinirea acelei vârste, pe baza un contract anual pe perioadă determinată. Această particularitate din urmă se aplică diferențiat la cele două tipuri de cadre didactice menționate.

Ce se întâmplă cu pensionarea profesorilor din România

Începând cu 3 septembrie 2023, datorită Legii 199/2023, se schimbă regulile de pensionare în învățământul universitar pentru profesori și cercetători universitari. Ei își vor putea continua activitatea după vârsta standard de pensionare de 65 de ani, la cerere, “în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform cartei universitare, fără limită de vârstă”, se arată în document. Practic, pot să lucreze până când vor înceta din viață, cu condiția foarte importantă ca senatul universitar să fie de acord în fiecare an cu această particularitate, în urma evaluării performanței profesionale și a situației financiare a profesorului.

În învățământul preuniversitar, în schimb, după împlinirea vârstei de pensionare de 65 de ani, cei care vor să mai rămână în activitate, vor putea face asta doar până la vârsta de 70 de ani, din 3 septembrie 2023, conform Legii 198/2023. Din nou, prelungirea contractului de muncă între 65 și 70 de ani, se face doar anual, pe perioadă determinată. Partea bună este că cei care vor dori să mai lucreze pentru că nu se descurcă cu banii sau, pur și simplu, vor să facă parte din colectivul de profesori, vor avea această posibilitate tot din poziția de cadru didactic titular, măcar pentru o perioadă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele