S-a schimbat harta lumii. Descoperirea ce a dat startul unei dispute aprinse între geografi
Harta lumii s-a schimbat în urma unei descoperiri ce a iscat o dispută aprinsă în rândul geografilor. Numărul oceanelor de pe Pământ ar fi, de fapt, mai mare decât cel învățat de toți elevii la școală.
Câte oceane ar trebui să existe pe harta lumii
În anul 2021, National Geographic a recunoscut oficial Oceanul Sudic ca fiind cel de-al cincilea ocean al lumii, în contextul în care toți elevii au învățat la școală că numărul total al oceanelor este de patru.
Din punct de vedere istoric, doar patru oceane au fost recunoscute oficial – Oceanul Atlantic, Pacific, Indian și Arctic. Acestea sunt definite în funcție de continent, ceea ce face ca Oceanul Sudic să fie oarecum o anomalie. Acesta este definit, în schimb, în funcție de curent.
Curentul Circumpolar Antarctic (ACC) curge de la est la vest în jurul Antarcticii și a fost creat în urmă cu 34 de milioane de ani. Acesta este centrat la o latitudine de 60 de grade sud (limita nordică a Oceanului Sud).
Curentul creează un inel invizibil în jurul Antarcticii, în care apele sunt mai reci și mai puțin sărate decât cele de la nord. Cu toate acestea, geografii au dezbătut mult timp dacă inelul oceanic a fost doar o prelungire a oceanelor Pacific, Atlantic și Indian sau dacă a fost un ocean de sine stătător.
Consiliul american pentru nume geografice a recunoscut Oceanul Sudic și i-a aprobat numele în 1999. Limitele propuse au fost prezentate Organizației Hidrografice Internaționale (OHI) în anul 2000, dar nu au fost încă convenite după 23 de ani. Între timp, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a recunoscut Oceanul Sud abia din februarie 2021.
„Oceanul Sudic a fost recunoscut de mult timp de oamenii de știință, dar pentru că nu a existat niciodată un acord la nivel internațional, nu l-am recunoscut niciodată în mod oficial.”, a declarat geograful Alex Tait, de la National Geographic Society, pentru National Geographic.
National Geographic Society realizează hărți de peste un secol și a angajat geografi pentru a supraveghea toate modificările aduse fiecărei hărți publicate începând cu anii 1970. Aceștia urmează în general IHO atunci când vine vorba de nomenclatura marină, prin urmare recunoașterea Oceanului Sudic marchează o ruptură de această tradiție.
Speranța acestor specialiști este că această recunoaștere va crește gradul de conștientizare cu privire la cel de-al cincilea ocean al lumii și la ecosistemul său distinct din punct de vedere ecologic și, de asemenea, că va promova eforturile de conservare atât de necesare – pescuitul industrial este o problemă în Oceanul Sudic de mulți ani.
În ceea ce privește viitorul Oceanului Sudic, acesta rămâne incert din cauza schimbărilor climatice, în contextul în care apele Antarcticii se încălzesc, iar calota de gheață se topește.