20 iun. 2023 | 09:10

S-a găsit un obiect spațial asemănător unei planete, care este mai fierbinte decât Soarele: ce au descoperit astronomii

ACTUALITATE
S-a găsit un obiect spațial asemănător unei planete, care este mai fierbinte decât Soarele: ce au descoperit astronomii

S-a găsit un obiect spațial asemănător unei planete care depășește recorduri și care este mai fierbinte decât Soarele.

Un obiect spațial care orbitează în jurul unei stele la 1.400 de ani lumină distanță depășește serios noțiunile noastre despre ceea ce este posibil în Univers.

Este o stea pitică maro, o categorie curioasă de obiecte spațiale, care se află pe distanța dintre planete și stele, dar este pe o orbită atât de apropiată cu steaua gazdă foarte fierbinte, încât temperatura sa depășește 7.727 de grade Celsius – suficient de fierbinte pentru a desprinde moleculele din atmosfera sa în atomii compoziți.

Cel mai fierbinte obiect spațial

Este mult mai fierbinte decât temperatura de suprafață a Soarelui. De fapt, această pitică brună este un record de temperatură – cel mai fierbinte obiect de acest gen pe care l-am găsit vreodată.

Chiar dacă piticele maro tind să fie mai fierbinți decât planetele, ele ard mai reci decât cele mai reci stele pitice roșii – nu pot atinge temperaturi asemănătoare soarelui cu propriile lor motoare interne de fuziune.

O echipă internațională condusă de astrofizicianul Na’ama Hallakun de la Institutul de Știință Weizmann din Israel a numit obiectul WD0032-317B. Descoperirea lor a fost detaliată într-o lucrare în Nature Astronomy și disponibilă în prezent pe serverul arXiv.

Descoperirea, spune echipa, ne poate ajuta să înțelegem ce se întâmplă cu giganții gazoși asemănătoare lui Jupiter care orbitează stelele extrem de fierbinți și masive, a căror observare poate fi dificilă din cauza proprietăților stelelor, cum ar fi activitatea și rata de rotație a acestora.

Planetele care orbitează aproape de stelele lor sunt iradiate cu cantități mari de lumină ultravioletă. Acest lucru poate face ca atmosferele lor să se evapore și moleculele din acestea să fie rupte, un proces cunoscut sub numele de disociere termică.

O modalitate de a studia aceste regimuri extreme, totuși, ar putea fi piticele maro în sisteme binare cu stele pitice albe. Piticile albe sunt mult, mult mai mici decât supergiganții albaștri precum KELT-9, ceea ce, la rândul său, le face mai slabe.

O pitică maro nu este chiar o planetă, dar nici nu este chiar o stea. La aproximativ 13 ori masa lui Jupiter, un obiect asemănător planetei poate avea suficientă presiune și căldură în miezul său pentru a aprinde fuziunea deuteriului.