S-a deschis Transalpina. Ce reguli trebuie să respecte șoferii
Drumul DN 67C – Transalpina s-a deschis, vineri dimineață, la ora 8:00. Anunțul a fost făcut de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, care a precizat ce reguli trebuie să respecte șoferii.
Regulile pentru șoferii care circulă pe Transalpina
Comisia care a efectuat revizia specială a stabilit, joi, că drumul Transalpina poate fi deschis în bune condiții între Rânca și Obârșia Lotrului (km 34+800 – km 59+800), însă trebuie să fie menținute anumite restricții.
Conform Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, circulația pe Transalpina se va desfășura între orele 8:00 și 18:00, iar șoferii vor trebui să respecte viteza maximă de 30 de kilometri la oră.
„Având în vedere specificul acestui drum montan aflat la mare altitudine este importantă respectarea condițiilor impuse pentru a nu exista evenimente nedorite”, potrivit DRDP Craiova, care a mai precizat că este permis traficul doar pentru autoturismele cu MTMA de maximum 3,5 tone.
Detalii mai puțin știute despre drumul Transalpina
Drumul Transalpina a fost cunoscut și drept „Poteca Dracului”. Cândva, acesta a fost o potecă de munte. Păstorii din Mărginimea Sibiului o foloseau ca să traverseze munții cu turmele de oi, în Țara Românească.
Conform unor surse, Transalpina a fost construită prima dată de legiunile romane, în timpul războaielor cu dacii. Alte surse susțin că drumul a fost reconstruit de germani, în timpul Primului Război Mondial. Tot ei ar fi reabilitat-o, în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Totodată, din istoria drumului Transalpina face parte Regele Carol al II-lea. Monarhul ar fi dorit să aibă un drum strategic, pentru artileria montană, trasă de cai. Astfel, primul-ministru Gheorghe Tătărăscu a dat startul lucrărilor de construcție a drumului pe platoul Novaciului. La inaugurare, în anul 1939, cei doi, precum și Regele Mihai I, s-au plimbat pe acest drum.