27 apr. 2023 | 12:03

Rusia se pregătește pentru contraofensiva Ucrainei. Unde și când va avea loc, potrivit experților

ULTIMA ORĂ
Rusia se pregătește pentru contraofensiva Ucrainei. Unde și când va avea loc, potrivit experților

Ofensiva de iarnă a Moscovei nu s-a materializat niciodată, în ciuda mobilizării a sute de mii de oameni, în mare parte neantrenați. Mulți dintre ei au fost trimiși direct pe linia frontului doar pentru a fi uciși în ceea ce supraviețuitorii au numit „furtuni de carne de tun”.

Ucraina pregătește o contraofensivă majoră

Odată cu încarcerarea criticilor și a unui jurnalist american, Kremlinul pare să fi obținut mai multe victorii împotriva disidenței și a opoziției interne fracturate decât în Ucraina, deoarece forțele rusești abia au avansat în orașul Bahmut, asediat în estul țării.

În același timp, Ucraina nu a recâștigat niciun teren în regiunea sudică Herson sau în regiunea estică Harkov în lunile de după ce Rusia s-a retras din zonele cheie de acolo.

Pe măsură ce ploile de primăvară transformă solul în noroi impracticabil pentru trupe și armament greu, Ucraina adună forțe proaspete antrenate să folosească noile arme occidentale, iar contraofensiva sa promisă de mult timp pare iminentă.

„Suntem încrezători că această contraofensiva va avea loc în viitorul apropiat”, a declarat săptămâna trecută prim-ministrul Denys Shmygal. „SUA ne sprijină în mod absolut”.

Unde și cum va începe?

Un analist militar occidental a declarat că, în opinia sa, Ucraina dispune de suficiente efective și echipamente pentru a lua deciziile.

„Ori de câte ori vor alege să înceapă contraofensiva, vor avea suficiente efective antrenate și echipate”, a declarat pentru Al Jazeera generalul în retragere Gordon Skip Davis.

Singurul dezavantaj major al Kievului, lipsa acută de forțe aeriene, poate fi compensat prin îmbunătățirea capacității de apărare aeriană, a spus el, iar sistemele de apărare aeriană Patriot, fabricate în SUA, au sosit miercuri în Ucraina.

Ceea ce este mult mai important este că Kievul poate exploata moralul scăzut al forțelor rusești și lipsa acestora de arme și muniții.

„Ei au o lectură destul de bună a preocupărilor rusești și probabil că vor semăna temerile în avantajul lor”, a declarat Davis, care a vizitat frecvent Ucraina din 2014 până în 2019 și s-a întâlnit cu liderii săi și cu ofițerii de rang înalt.

Ucraina are nevoie, de asemenea, de un triumf sau două pentru a asigura furnizarea continuă de ajutor militar și financiar occidental, deoarece sprijinul public occidental pentru cauza sa este în scădere.

„Contraofensiva va fi un impuls pentru toți liderii politici care susțin Ucraina și care spun că acesta este sacrificiul pe care trebuie să îl facem pentru a menține Ucraina liberă”, a spus Davis.

Actuala linie de front, în formă de semilună, care se întinde de la estul la sudul Ucrainei, are sute de kilometri lungime, astfel că Kievul va trebui să aleagă cu grijă unde să contraatace mai întâi.

„Nu cred că vor face două linii de atac”, a spus Davis. „Vor folosi doar o singură zonă majoră concentrată.”