03 apr. 2023 | 16:46

Rusia crește capacitatea militară după anunțul de aderare a Finlandei la NATO: „Pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară”

ULTIMA ORĂ
Rusia crește capacitatea militară după anunțul de aderare a Finlandei la NATO: „Pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară”

Rusia își va consolida capacitatea militară în regiunile sale vestice și nord-vestice ca răspuns la așteptata aderare a Finlandei la NATO, care va avea loc marți, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grushko, potrivit agenției de presă de stat RIA.

Finlanda și Suedia au solicitat să adere la NATO anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina. Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia, care va dubla aproximativ frontiera alianței transatlantice cu Moscova.

„Vom lua măsuri suplimentare”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat anul trecut că Rusia ia „contramăsuri adecvate” și va forma 12 unități și divizii în districtul său militar vestic.

Grushko a declarat pentru RIA: „Ne vom consolida potențialul militar în direcția vestică și nord-vestică. În cazul în care forțele și resursele altor membri NATO vor fi desfășurate în Finlanda, vom lua măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil securitatea militară a Rusiei”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Finlanda va fi primită oficial în alianța occidentală de apărare în câteva zile, după ratificarea de către Turcia a aderării țării nordice.

Toți cei 30 de aliați ai NATO au ratificat acum protocolul de aderare, marcând sfârșitul neutralității de lungă durată a Finlandei față de NATO, care a fost motivată de îngrijorarea față de incursiunea Rusiei în Ucraina, având în vedere că Finlanda are graniță comună cu Rusia.

Se așteaptă ca aderarea la NATO să îmbunătățească securitatea Finlandei și să consolideze stabilitatea în regiune, conform declarației guvernului finlandez emisă după votul din Turcia.