24 sept. 2023 | 07:30

Românii, obligați prin lege să aibă card bancar? Ce ne așteaptă în 2024

ACTUALITATE
Românii, obligați prin lege să aibă card bancar? Ce ne așteaptă în 2024

Guvernul se gândește să combată evaziunea fiscală și să aducă mai mulți bani la buget implementând o limitare semnificativă a plăților cash, până la pragul de doar 2.000 de lei.

Doar că această măsură, aflată momentan doar în stadiu de discuție, încurcă foarte mult viețile românilor care nu au card bancar, din varii motive. Unii nu-și doresc, alții nu au posibilitatea, trăind în mediul rural, izolați de POS-uri, bancomate și alte metode moderne de tranzacționare monetară.

Să fim obligați să avem card bancar sau să cumpărăm mai puțin?

Prin urmare, dacă această măsură va ajunge să se aplice, acești oameni vor avea de ales dintre două variante:

1. își limitează cumpărăturile cash la maximum 2.000 de lei, pentru a se încadra în prevederile legale;
2. își deschid un cont la bancă și solicită un card cu ajutorul căruia să efectueze plăți ce depășesc pragul impus.

Doar că a doua variantă pare să forțeze puțin mâna acelor persoane care efectiv nu vor să aibă cont în bancă și invocă faptul că o astfel de măsură le poate încălca o libertate fundamentală – aceea de a se folosi de banii personali așa cum doresc.

Din nefericire, cel mai dificil va fi pentru oamenii care locuiesc la sate, acolo unde bancomatele sunt foarte rare. Ca să poată să-și cumpere, de exemplu, o mașină de spălat de 2.500 de lei, o astfel de persoană trebuie să se deplaseze la cel mai apropiat bancomat (care poate fi la zeci de kilometri distanță), să depună banii cash pe card și cu acel card să meargă în magazin pentru a-și achiziționa bunul de care are nevoie.

Pe de altă parte, mai există un palier al discuției. Pe mulți oameni îi nemulțumește ideea că orice vor să facă cu banii lor trebuie să se folosească de bancă și cel mai adesea să ajungă să plătească un comision pe banii lor deja munciți, doar fiindcă nu pot ocoli serviciile bancare.

Până vom vedea cum se va materializa această discuție, cert este că autoritățile par să se teamă serios de cash, pe care-l consideră un generator de evaziune fiscală.

„Vi se părea normal să-l menţinem la 10.000 lei? Ştim bine că plăţile în numerar sunt generatoare de plăţi la negru şi, în felul acesta, noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este ca să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2.000 lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar (…)

Sigur, deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele şi statul, în efortul pe care îl face în aceste momente grele pentru România, să poată să îşi încaseze impozitele şi taxele de care are nevoie nu că aşa doreşte statul, ci că este necesar pentru şcoli, spitale, pensionari, cei care beneficiază de drepturi de asistenţă socială şi multitudinea aceasta de cheltuieli pe care statul român o are pentru plata datoriilor sale”, a declarat ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Precizăm că măsura limitării plăților cash încă nu se aplică. Rămâne în vigoare, cel puțin deocamdată, posibilitatea de a plăti până la 10.000 de lei în numerar.

De precizat că Executivul mai ia în calcul și o altă măsură, aceea ca sumele în numerar aflate în casieria firmelor să nu depășească, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 de lei.