30 iun. 2023 | 06:30

Românii nu se înghesuie la muncă: salarii de la 3.500 de lei, 13.000 de locuri de muncă și o nevoie acută de personal în România

ACTUALITATE
Românii nu se înghesuie la muncă: salarii de la 3.500 de lei, 13.000 de locuri de muncă și o nevoie acută de personal în România

România, la fel ca majoritatea țărilor din Europa, se confruntă la momentul de față cu o criză acută de personal într-un număr foarte mare de domenii. Din păcate, pretențiile salariale mari și, de cele mai multe ori, nerealiste sabotează o serie stufoasă de afaceri. În medie, candidați speră la 30% mai mult comparativ cu oferta.

În industria alimentară și în HoReCa, în această vară, salariile gravitează în jurul a 3500 de lei. În turism, vorbim de aproximativ 3000 de lei, conform unei analize eJobs. Din păcate, angajații, aproape de fiecare dată, își doresc cu 30-40% mai mult. Aproximativ 13.000 de locuri de muncă în domeniile menționate au fost scoase pe piață în România doar în luna iunie, dintr-un total de aproximativ 30.000 de anunțuri pentru toate industriile de la noi.

Românii sunt din ce în ce mai greu de motivat financiar

„Vorbim despre medii salariale nete, la nivel național, pentru toate pozițiile și nivelurile de experiență pe care le au angajații care lucrează în aceste sectoare. Cel mai mult câștigă cei din retail, cu o medie lunară netă de 3.500 de lei, iar cel mai puțin cei din turism (3.000 de lei). Împărțite însă pe nivel de carieră, cei care lucrează în retail, industria alimentară / HoReCa și turism înregistrează medii de 2.850 de lei pe lună în categoria entry level (0 – 2 ani de experiență), 3.200 de lei pentru mid level (2 -5 ani de experiență) și 4.000 de lei pentru senior level (peste 5 ani de experiență)”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Nu ajută nici măcar faptul că cele mai multe posturi disponibile în HoReCa și turism, aproximativ 70%, sunt de tip entry-level, nu necesită experiență. În ceea ce privește oportunitățile de angajare, acestea se regăsesc preponderent în marile orașe, București, Cluj Napoca, Constanța, Timișoara și Brașov.

„Cu toate că vara apare o creștere sensibilă a numărului de joburi pentru aceste domenii, a căror dinamică este influențată de sezonul estival, mediile salariale relativ mici nu încurajează candidații să aplice masiv. Retailul este, într-adevăr, pe primul loc la aplicări în luna iunie, dar aceasta este poziția pe care o ocupă în mod tradițional. În schimb, turismul și industria alimentară / HoReca se află abia pe locurile al 6-lea și al 9-lea, cu câte 65.000, respectiv 55.000 de aplicări în luna iunie”, a adăugat oficialul platformei de recrutare.

La momentul de față, cei mai mulți tineri se orientează către locuri de muncă din call center / BPO, IT / telecom și servicii financiare. „Pe de altă parte, pentru tinerii care caută să se angajeze doar pe durata verii, pe bază de proiect, angajatorii din turism și HoReCa sunt variantele cel mai la îndemână de luat în calcul, în condițiile în care aceste sectoare vin cu cel mai mare număr de joburi project based – peste 2.300, împreună”, a concluzionat Roxana Drăghici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele