02 oct. 2023 | 18:51

Românii își fac singuri țara de râs: ce au putut să spună ai noștri într-un sondaj, asta-i România

ACTUALITATE
Românii își fac singuri țara de râs: ce au putut să spună ai noștri într-un sondaj, asta-i România

Când vine vorba despre a vorbi de țara lor, puțini români găsesc cuvinte de laudă, cei mai numeroși având o listă lungă de revendicări, critici și nemulțumiri, de diverse naturi.

Cea mai frecventă dintre nemulțumirile cetățenilor români pare să fie reprezentată de situația infrastructurii rutiere.

Probabil că nu există șofer român care să fi străbătut la viața sa măcar câteva mii de kilometri în mai multe localități și care să spună că infrastructura noastră este așa cum trebuie sau e cât de cât normală.

Românii au mari nemulțumiri, de ce sunt supărați

Faptul că n-avem autostrăzi suficiente, drumurile au o calitate îndoielnică, uneori se deteriorează imediat de la inaugurare, vedem cum se dărâmă efectiv poduri care reprezintă un pericol public și cum nu se investește de zeci de ani în această zonă, decât rar și adesea foarte prost, ne face să fim cu totul nemulțumiți.

Raportul „Indexul global al infrastructurii” realizat de compania de cercetare Ipsos, arată că românii noștri sunt cei mai nemulțumiți cetățeni la nivel global de infrastructura din țara lor.

Nivelul mediu global de satisfacție față de infrastructură este la 38%, iar cel de nemulțumire este de 30%, conform sursei citate. De asemenea, 33% dintre respondenți nu știu în ce tabără să se situeze.

Situația în România e critică de zeci de ani

La noi în țară situația pare a fi atât de gravă, încât numai unul din zece cetățeni (9%) este mulțumit de infrastructura țării.

Persoanele din Africa de Sud (78%), România (de asemenea 78%) și Brazilia (73%) sunt cel mai probabil de acord cu faptul că țara lor nu face suficiente eforturi pentru a răspunde nevoilor de infrastructură – această informație ar trebui să stârnească atenția autorităților de la București, mai ales că exprimarea acestor nemulțumiri vin chiar la final de 2023, iar 2024 va fi un an electoral, de mare importanță pentru viitorul nostru economic și social. Vezi aici orașe din România unde merită să trăiești. Bucureștiul nu e nici măcar în top 10!

Raportul mai arată și faptul că oamenii au dezbătut problema și au ajuns la concluzii dureroase legate de cum acționează sau mai bine zis cum rămân pasive autoritățile, deși tema e deosebit de importantă.

Din păcate, din cauza acestei carențe, țara noastră pierde mult la nivel economic, atât din sectorul turistic, cât și pe fondul faptului că mulți investitori ne ocolesc ca destinație de business.