Românii de zeci de milioane de dolari, niciodată mai mulți: așa înțelegi că aici este țara tuturor posibilităților
Nu mai puțin de 500 de români se bucură de o avere personală, pe numele lor, estimată între 20 de milioane și peste 100 de milioane de dolari, conform analizei Boston Consulting Group. Faptul că numărul lor și averea lor netă este în creștere confirmă din nou că România este țara tuturor posibilităților și că la noi există doar foarte săraci și foarte bogați, nu există cale de mijloc.
La nivel întregii planete, averea financiară globală a scăzut în 2022 pentru prima dată în ultimii 15 ani, de la criza financiară din 2008 și până în prezent. Este vorba de o scădere de 4% până la 255 trilioane de dolari. Cel mai probabil, problemele pe acest front au fost cauzate de războiul din Ucraina, dar analiștii sunt de părere că, din acest punct, averile vor merge doar din sus în mai sus, pentru cel puțin cinci ani.
România, imună la război și criză economică, pentru milionari
În timp ce averea globală a scăzut cu 4%, averea românilor a crescut cu 6%, deși țara noastră este la graniță cu războiul, iar puterea de cumpărare pentru majoritatea naționalilor s-a prăbușit după explozia inflației de anul trecut. În orice caz, valoarea activelor reale de pe meleaguri mioritice gravitează acum în jurul cifrei de 200 de miliarde dolari. Raportat la situația globală, la noi s-a diminuat ritmul de creștere, 6% comparativ cu media de 7% a ultimilor 10 ani.
Spre deosebire de averea financiară, valoarea activelor reale, care includ active imobiliare, bunuri durabile, artă și metale prețioase, a crescut anul trecut, la un ritm de 5,5%, ajungând la 261 trilioane de dolari la nivel global, conform News.ro. În ceea ce privește averea globală absolută, aceasta a crescut cu un procent în 2022, până la 516 trilioane de dolari.
”În România, există aproximativ 500 de persoane care dețin o avere financiară individuală cuprinsă între 20 de milioane și peste 100 de milioane de dolari, clasându-se la nivel global ca fiind persoane cu valoare financiară ridicată și extrem de ridicată. În același timp, averea financiară individuală a majorității covârșitoare a populației (15.8 milioane de cetățeni) nu depășește 250.000 de dolari”, conform Raportului Global de Avere 2023 al firmei de consultanță în management Boston Consulting Group (BCG).
Pentru ca evaluarea să fie una cât de corectă și realistă, BCG și-a bazat concluziile pe sistemul global de conturi naționale (SNA), obținut de la băncile centrale și băncile comerciale. Cu această ocazie aflăm că, dincolo de milioane, în țara noastră există 36.500 de români cu active financiare între 250.000 și un milion de dolari, în timp ce 10.200 de români au între un milion și 20 de milioane de dolari, 400 de români dețin între 20 de milioane și 100 de milioane de dolari, iar 100 de români, considerați persoane cu avere financiară extrem de ridicată, dețin peste 100 de milioane de dolari.
„Împărțirea averii financiare în România arată o imagine interesantă și bipolarizată, care este mai sănătoasă și mai egalitară, în sensul că aproximativ 50% din averea financiară totală este deținută de cei cu mai puțin de 250 de mii de dolari, în timp ce la nivel global această cifră este doar de 32%. În același timp, în România există o concentrare a bogăției în rândul persoanelor extrem de bogate, respectiv cele care au o avere financiară de peste 20 de milioane de dolari. Aceștia dețin 23% din averea financiară totală din România, față de 13% la nivel global”, a declarat Krisztian Horvath, partener și director asociat pentru Managementul Averii la BCG, citat de Profit.ro.