28 iun. 2023 | 11:59

Românii, codași în UE privind folosirea dispozitivelor digitale la muncă

ULTIMA ORĂ
Românii, codași în UE privind folosirea dispozitivelor digitale la muncă

Românii sunt în coada clasamentului din Europa în ceea ce privește utilizarea unui dispozitiv digital în timpul lucrului. Un studiu arată că în 2022, aproape 30 % dintre persoanele angajate din UE cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani au declarat că utilizează dispozitive digitale în totalitate sau în cea mai mare parte a timpului de lucru.

Femeile folosesc mai des dispozitive digitale la muncă decât bărbații

În general, mai multe femei decât bărbați au raportat o astfel de utilizare a dispozitivelor digitale. Această utilizare a atins un vârf pentru ambele sexe în intervalul de vârstă 30-44 de ani (36% dintre femeile angajate au utilizat dispozitive digitale în cea mai mare parte sau în totalitate a timpului lor de lucru, față de 29% dintre bărbați), apoi a scăzut pentru vârstele 45-59 de ani (31% pentru femei, 23% pentru bărbați) și 60-74 de ani (24% pentru femei, 19% pentru bărbați).

Dintre țările UE, cele mai ridicate rate pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani au fost înregistrate în Luxemburg (47% dintre persoanele angajate), în Țările de Jos și în Suedia (ambele 41%). În același timp, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în România, Bulgaria și Grecia (toate 12%).

În UE în ansamblu, proporția persoanelor angajate care utilizează dispozitive digitale în timpul întregului sau al celei mai mari părți a timpului de lucru a crescut odată cu nivelul de educație, indiferent de sex.

În rândul persoanelor cu un nivel de educație scăzut sau mediu, femeile au înregistrat ponderi mai mari decât bărbații: 10% dintre femeile cu un nivel de educație scăzut au petrecut tot sau cea mai mare parte a timpului de lucru utilizând dispozitive digitale, față de 8% dintre bărbați; 28% dintre femeile cu un nivel de educație mediu se aflau în aceeași situație, față de 16% dintre bărbați.

Tendința s-a inversat în rândul persoanelor cu un nivel de educație ridicat, unde femeile au înregistrat o pondere de 44%, în timp ce bărbații 47%.