Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice pe case ar putea rămâne fără electricitate. Care este motivul
Românii care și-au instalat panouri fotovoltaice pe case ar putea rămâne fără electricitate, în contextul în care numărul prosumatorilor din țară crește într-un ritm foarte alert, la fel ca puterea pe care o instalează aceștia, ce în multe cazuri este peste necesarul de consum.
Deținătorii de fotovoltaice s-ar putea confrunta cu întreruperi de electricitate
Deținerea de panouri fotovoltaice a devenit o afacere în țară. Posesorii primesc bani pentru fiecare kwh, fără să achite taxe. Însă, rețeaua energetică este atât de veche și uzată încât nu poate face față, astfel că prosumatorii ar putea ajunge să se confrunte cu întreruperi de electricitate.
Reprezentanții Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) sunt de părere că ar trebui să fie analizate limite și anumite standarde la instalarea panourilor fotovoltaice, luând în considerare intoricul de consum al beneficiarilor.
Datele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că în prezent sunt racordați aproximativ 191 de prosumatori pe zi, iar mulți dintre aceștia instalează mai multe panouri fotovoltaice decât ar avea nevoie pentru consum.
Numărul prosumatorilor a crescut de la aproape 14.000 în ianuarie 2022 la peste 77.600 în iunie 2023. La finalul anului, numărul lor ar putea ajunge la aproximativ 140.000. Referitor la puterea instalată, aceasta a ajuns la 973 Mw în luna iunie, după ce a crescut de mai bine de 11 ori în 18 luni.
Instalații de electricitate vechi în România
Românii sunt încurajați să investească în panouri fotovoltaice cu finanțări de la stat în cuantum de cel mult 20.000 de lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Condiția este ca aceștia să suporte o contribuție proprie de 2.000 de lei.
Un raport pe anul trecut al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a arătat că infrastructura de transport și distribuție a energiei electrice este atât de veche și uzată încât cea mai mare parte a ei a depășit durata normală de viață sau se află la limită. Unele instalații sunt mai vechi chiar de 60 de ani.
O soluție ar fi reprezentată de investițiile în stocarea energiei, dar tehnologia este încă foarte scumpă. Reprezentanții Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie susțin că statul ar trebui să ofere sprijin și pentru stocare.