14 mai 2023 | 18:56

Românii care au firme mici să fie ajutați mai mult de stat. Revoluția IMM-urilor începe acum

ACTUALITATE
Românii care au firme mici să fie ajutați mai mult de stat. Revoluția IMM-urilor începe acum

Românii care dețin deja firme mici și mijlocii, dar și cei ce și-ar dori să pornească pe calea antreprenoriatului ar trebui să se bucure de mai mult sprijin – aceasta e concluzia la care au ajuns guvernanții noștri.

De exemplu, o astfel de opinie este împărtășită în spațiul public de către Victor Negrescu, vicepreședinte PSD.

„Economia europeană este a IMM-urilor. 90% din companiile europene sunt IMM-uri, în principal întreprinderi mici sub 10 salariați. Cele 23 de milioane de IMM-uri europene angajează peste 84 de milioane de persoane”, a spus oficialul.

Conform acestuia, politicile românești ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea antreprenoriatului local. Oficialul social-democrat vorbește chiar despre nevoia unei „revoluții” în acest sens, fiindcă avem nevoie de un mediu privat cât mai puternic și diversificat. O soluție ar putea să vină chiar de la Start-up Revolution, de la care autoritățile noastre au așteptări foarte mari.

Propunere fără precedent pentru firmele românești

„Este timpul ca România să demareze o revoluție a antreprenoriatului local, stimulând inițiativa privată, educându-i pe cei interesați și sprijinind întreprinzătorii români. În calitate de eurodeputat, particip activ la inițiativa Start-up Revolution, lansată de Florin Jianu, președintele CNIPMMR prin:

– crearea platformei educaționale pentru antreprenori entrepreneurship4all.eu;
– propunerea și obținerea creșterii cu zeci de milioane de euro a alocărilor pentru IMM-uri în programele europene;
– lansarea propunerii de a crea 1 milion de noi start-up-uri în UE până în 2030, în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei;
– susținerea acordării de sprijin financiar pentru IMM-urile afectate de pandemie”, a mai punctat el.

La rândul său, președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit despre investiții și IMM-uri, în cadrul evenimentului Romania Start-Up Revolution, ediţia a IV-a, desfăşurat la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti: „Investiţiile publice înseamnă nu doar investiţiile făcute de stat în infrastructură, dar şi cele făcute în oameni şi companiile româneşti, în capitalul uman al României, investiţii în oameni tineri şi mai ales în ideile de afaceri pe care le aveţi deja sau care încolţesc în mintea voastră.

Dacă am reuşit să investim în 2022, an cu crize suprapuse, aproape 7% din PIB în economia românească şi în firmele antreprenoriale româneşti, în special în IMM-uri, avem ambiţia ca de acum înainte să forţăm investiţii anuale de 10% din PIB. Şi mai avem o prioritate a guvernării care începe în iunie, o prioritate care vă priveşte în mod direct pe toţi tinerii aflaţi astăzi în sală, ca şi pe cei care ne urmăresc în direct pe Facebook. Vrem să demarăm în România o Revoluţie a Start-up-urilor.

Să punem o miză de miliarde de euro din fonduri naţionale şi mai ales din bani europeni pe potenţialul vostru extraordinar. Să vă provocăm să fiţi creativi şi îndrăzneţi. Să construim un întreg ecosistem în care tinerii antreprenori şi noile tehnologii să producă un uriaş salt calitativ al economiei noastre care să pună o presiune uriaşă şi pe stat: să-l oblige să alerge mai repede, să se digitalizeze mai rapid, să răspundă mai alert nevoilor societăţii”, a spus el.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele