România supraponderală. 2 din 4 persoane suferă de obezitate. Sedentarismul, principala cauză
Două din patru persoane din România cu vârste cuprinse între 38 și 58 de ani sunt supraponderale sau obeze, iar sedentarismul este principala cauză, după cum a arătat o analiză realizată în cadrul unui proiect de screening al sănătății cardiometabolice în rândul populației din țară.
Sedentarismul, principala cauză a obezității în România
Analiza a fost realizată de aplicaţia românească DAHNA – Diet According to the Healthy Heart Nutritional Approach, ca parte dintr-un proiect de screening al sănătăţii cardiometabolice în rândul populaţiei din România. Au fost analizate informaţiile referitoare la profilul celor care aleg să folosească această aplicație.
Potrivit analizei ce a fost realizată în perioada august 2022- martie 2023, două din patru persoane, cu vârste cuprinse între 38 şi 58 de ani, sunt supraponderale sau obeze. Dintre acestea, 6 din 10 sunt sedentare, neavând nici activitate fizică şi nerespectând o dietă sănătoasă.
Datele înregistrate de aplicația DAHNA mai arată că 58% dintre persoanele analizate sunt femei, iar 42% sunt bărbaţi. Toţi aceştia au folosit funcţia din aplicaţie prin care află ce grad de risc cardiovascular au în următorul deceniu, conform stilului lor de viaţă şi stării actuale de sănătate.
”Aceste date alarmante subliniază importanţa menţinerii unui stil de viaţă sănătos şi a adoptării unor obiceiuri alimentare şi de activitate fizică corespunzătoare. Dieta nesănătoasă este răspunzătoare de aproape jumătate din bolile cardiovasculare. Utilizatorii aplicaţiei DAHNA sunt persoane care au înţeles că au nevoie de sprijin şi aleg să caute soluţii”, a declarat dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, medic primar în cardiologie şi colaborator al proiectului DAHNA.
Care sunt principalele posibile complicații ale obezității
Cornelia Bala, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și președintele de onoare al Asociației Române de Educație în Diabet și Obezitate, a explicat care sunt principalele posibile complicații ale obezității.
Specialista a enumerat mai întâi complicațiile metabolice: prediabet și diabet, dislipidemii, sindrom metabolic, hiperuricemii; și pe cele cardiovasculare – hipertensiune, boli coronariene și cerebrovasculare sau insuficiența cardiacă.
”Mai sunt și bolile digestive – boala de reflux, ficatul gras, o serie de cancere s-a dovedit că sunt mai frecvente la persoanele cu obezitate. Cele mai puternic legate de obezitate sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul endometrial uterin, cancerul ovarian, cancerul hepatic, cancerul renal, cancerul de prostată.
De asemenea, probleme psihocognitive: depresia, tulburări cognitive sau un declin cognitiv mai accelerat, precum și probleme articulare. În plus, există riscuri ale sarcinii la o femeie care înainte de sarcină prezintă obezitate, prin diverse complicații materno-fetale.”, a explicat medicul.
De altfel, medicul a atras atenția că 4 din 10 bărbați români, 3 din 10 femei și 3 din 10 copii băieți ar putea fi afectați de obezitate până în anul 2035, dacă România nu va reuși, până atunci, să pună în practică programe de prevenție a obezității.