România fierbe. Meteorologii, despre cea mai caldă zi din an. Lumea trăiește cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată SPECIAL
Meteorologii au emis două avertizări meteo pentru ziua de luni. În timp ce 20 de județe se află sub cod portocaliu de caniculă, alte 11 sunt vizate de furtuni puternice. Meda Andrei, meteorolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat pentru Playtech,ro care sunt cele mai calde zone. Totodată, aceasta a spus și altitudini mari s-au înregistrat temperaturi peste media normală, un lucru deja obișnuit al ultimelor veri.
Cod portocaliu de caniculă și cod galben de furtună
Codul portocaliu de caniculă a intrat în vigoare luni și afectează aproape jumătate din țară. Codul este valabil și pentru ziua de marți, însă lista județelor se restrânge, multe trecând sub cod galben. Meteorologii spun că luna iulie vine în ultimii ani cu temperaturi din ce în ce mai mari.
„Este generalizat codul de căldură în toată țara. Cel mai cald azi va fi în Lunca Dunării, sudul Olteniei, sudul Munteniei, aici vom avea temperaturi ridicate de 38-39 de grade Celsius. Temperaturi de 38 de grade vom avea și în Banat.
Zonele vizate de codul portocaliu vor avea și cel mai ridicat disconfort termic”, a declarat Meda Andrei, meteorolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, pentru Playtech.ro.
11 județe, sub cod galben de furtuni
În timp ce în jumătate de țară mercurul din termometre sare de 37 de grade Celsius, 11 județe se află sub cod galben de furtuni. Este vorba de județele: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad.
„Azi de la ora 15:00 și până mâine dimineață la 06:00 și este cuprinsă aici Crișana, Maramureșul și parțial Transilvania pentru manifestări de instabilitate”, a mai spus meteorologul de serviciu.
În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină.
Temperaturi mari și la munte
La final de iunie ningea la Vârful Omu la peste 2.500 de metri altitudine, acum în luna iulie valorile termice la peste 1.500 de metri ajung și la 27 de grade Celsius.
„Cum este în toată țara foarte cald și la altitudini mai mari este cald, dar 27 de grade sau 17 grade la Vârful Omu este cum să zic, abaterea față de ceea ce ar trebui să fie este cam la fel ca Bucureștiul cu 37-38 de grade Celsius față de ce ar trebui să fie în mod normal, deci temperaturile sunt peste cele normale la această dată, dar în iulie și august sunt zile în care avem astfel de valori, deci nu este ceva nemaivăzut, se mai întâmplă acest lucru aproape în fiecare vară. Și vara trecută am avut temperaturi de 40 de grade – 41 de grade.
Așadar în fiecare vară în România avem temperaturi de peste 37 -38 de grade Celsius, dar față de medie, media fiind făcută matematic pe mai multe zile, de când se fac măsurători se face o medie cu toate valorile respective și se compară cu temperatura care se înregistrează în ziua respectivă”, a mai explicat meteorologul Meda Andrei pentru Playtech.ro.
Luna iulie, cea mai călduroasă din ultimii 120.000 de ani
Între 3 și 10 iulie anul acesta a avut loc cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată, iar meteorologii spun că mai sunt multe de așteptat – mult mai multe.
Nivelurile crescute de dioxid de carbon din atmosferă și o bandă neobișnuită de vânturi puternice care au planat deasupra Atlanticului au declanșat deja valuri de căldură în Texas, Grecia, Spania, Italia și o mulțime de alte națiuni.
Au fost emise alerte meteo de culoare roșie în întreaga Europă; incendii de vegetație fac ravagii în Croația, pe coasta Adriaticii, și în Navarra, în Spania; în timp ce obiective turistice precum Acropole au fost închise din cauza temperaturilor care au urcat până la 40 de grade, potrivit The Guardian.
Pământul nu a mai avut parte de așa ceva de când au început măsurătorile instrumentale ale temperaturii aerului în anii 1850, a dezvăluit săptămâna trecută Organizația Meteorologică
Mondială. „Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat și aceasta este o veste îngrijorătoare pentru planetă”, a declarat profesorul Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice ale OMM.
Acest punct de vedere a fost susținut și de Karsten Haustein, cercetător în domeniul radiațiilor atmosferice la Universitatea din Leipzig.
„Sunt șanse ca luna iulie să fie cea mai fierbinte lună din toate timpurile… din toate timpurile însemnând de la Eemian, perioada interglaciară, , adică de acum 120.000 de ani”.