08 sept. 2023 | 17:04

România, pas final și decisiv cu banii din PNRR și alt program capital: de aici încolo, totul depinde de șefii UE

ACTUALITATE
România, pas final și decisiv cu banii din PNRR și alt program capital: de aici încolo, totul depinde de șefii UE

Țara noastră tocmai a făcut un pas decisiv privind finanțarea prin intermediul marilor programe PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și RePowerEU.

Începem prin a vă informa că oficialii noștri tocmai au solicitat responsabililor de la vârful Uniunii Europene cerut oficial revizuirea PNRR. Rămâne de văzut care va fi poziția Comisiei Europene cu privire la solicitările transmise de țara noastră.

Pe de altă parte, ai noștri au depus și planul RePowerEU. Acesta ar urma să ne aducă sume colosale în țară, fiind așteptate 1,4 miliarde euro în fonduri europene, în viitorul apropiat.

Oamenii de rând ar putea avea acces la fonduri europene consisente

Românii sunt încurajați să investească prin RePowerEU în sustenabilitate energetică, iar oficialii de la Palatul Victoria ne asigură că toți cetățenii vor fi informați cu privire la oportunitatea de accesa fonduri europene, datorită faptului că vor fi înființate ghișee în acest sens, unde doritorii se pot adresa pentru a afla tot ce-i interesează cu privire la acest program.

„Noile măsuri propuse prin REPowerEU vizează creșterea rezilienței și a independenței energetice a României prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile, decarbonizarea sectorului rezidențial prin creșterea eficienței energetice a clădirilor, dezvoltarea și digitalizarea capacităților de transport, precum și calificarea resurselor umane în raport cu cerințele specifice sectorului de energie regenerabilă.

Printre măsurile ce se regăsesc în capitolul REPowerEU enumerăm: utilizarea terenurilor neproductive aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru producția de energie din surse regenerabile, înființarea de ghișee unice de informare cu rolul de a oferi consiliere în vederea obținerii informațiilor pentru realizarea investițiilor de eficientizare energetică a clădirilor, dobândirea de noi competențe în domeniul energiei verzi prin cursuri de formare profesională, creștErea producției de energie verde, eficiența energetică la nivelul clădirilor rezidențiale și publice, digitalizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice etc”, arată MIPE.