România, o țară pe datorie: cifrele care te ajută să vezi altfel dependența românilor de bănci, credite, împrumuturi
Relația românilor cu băncile este una complicată, iar impredictibilitatea politicilor bancare din ultimul an și jumătate nu a făcut-o sub nicio formă mai ușoară. Numărul creditelor este în continuare foarte ridicat, dar este evident că oamenii au început să fie mai sceptici la astfel de soluții de finanțare.
Între martie 2022 și martie 2023, numărul debitorilor unici cu credite ipotecare din România a fost relativ constant, în jurul valorii de 556.000 de persoane. Ca o consecință a inevitabilei crize imobiliare, a fost pentru prima oară în ultimii 15 ani, de la criza din 2008, când nu s-a mai înregistrat o creștere anuală a numărului de credite contractate din această categorie.
Până și la creditele de consum, deși sunt multe contractate, aproximativ 1,67 milioane pe teritoriul României, numărul lor este în scădere, cu 2%. În final, vorbim de aproximativ două milioane de români care, în momentul de față, plătesc o rată, fie la un credit ipotecar, fie de consum, încercând cu consecvență să o facă la timp.
Românii și creditele, un avertisment BNR
Conform datelor BNR agregate pe ultimii 15 ani, numărul debitorilor cu credite ipotecare a crescut cu 260% între decembrie 2008 și martie 2023, în timp ce numărul românilor cu credite de consum a scăzut cu 47% în același interval de timp.
„Numărul de debitori unici cu credite ipotecare s-a menţinut constant în perioada martie 2022 – martie 2023 (aproximativ 556 de mii). Per total, numărul debitorilor cu credite ipotecare a crescut cu 260% în perioada decembrie 2008-martie 2023. Numărul debitorilor cu credite de consum s-a redus uşor (-2%), în linie cu evoluţia anilor anteriori. În total, aproximativ 1,67 milioane de persoane contractaseră un credit de consum în martie 2023, cu 47% mai puţin faţă de decembrie 2008“, menţionează BNR în Raportul asupra stabilităţii financiare.
Punctual, îndatorarea românilor la bănci şi IFN-uri a ajuns la 190 mld. lei, din care peste 100 mld. lei reprezintă creditele ipotecare şi mai mult de 60 mld. lei sunt credite de consum. Cu alte cuvinte, creditele cu ipotecă reprezintă cea mai ridicată pondere din îndatorarea populației, peste jumătate din datorie (56%).
Raportat la Produsul Intern Brut, în 2022, îndatorarea populației a scăzut cu 2% comparativ cu anul anterior, ajungând până la 13,7%, cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani. Ca referință, în 2008, când PIB-ul era semnificativ mai scăzut decât în prezent, datoria românilor reprezenta 20%.