România, o țară de chin și jale: avertismentul ONU, o bulină neagră dureroasă pentru toți românii
Comitetul ONU împotriva Torturii, a publicat, vineri, concluziile sale cu privire la acuzaţiile de tortură, rele tratamente, supraaglomerare, lipsă de personal calificat şi specializat şi condiţii materiale precare atât în instituțiile de psihiatrie, cât şi în unităţile de îngrijire socială din România. ONU a făcut și o serie de recomandări pentru România pentru a remedia problemele cât mai repede.
Ce conține raportul publicat de Organizația Națiunilor Unite
Comitetul ONU împotriva torturii a publicat vineri concluziile sale cu privire la Noua Zeelandă, România, Spania şi Elveţia, după ce a examinat cele patru state-părţi ale Convenţiei în cadrul ultimei sale sesiuni.
Comitetul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la supraaglomerarea continuă din închisori, instituțiile psihiatrice și centrele de îngrijire socială, precum și la condițiile precare în care se află deținuții, pacienții și rezidenții.
Comitetul a îndemnat România să renunțe la „unitățile speciale de intervenție” din închisori, așa cum recomandase anterior, și a solicitat statului parte să furnizeze informații de monitorizare privind punerea în aplicare a acestei recomandări în cursul anului următor.
„Să efectueze investigaţii prompte, imparţiale, aprofundate şi eficiente cu privire la toate acuzaţiile de tortură şi rele tratamente în instituţiile psihiatrice şi în centrele de asistenţă socială şi să se asigure că persoanele suspectate de comiterea unor astfel de acte sunt suspendate imediat din funcţiile lor pe toată perioada anchetei, garantând totodată respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie”, este recomandarea ONU pentru România.
În ceea ce privește rapoartele privind tortura și relele tratamente aplicate de către polițiștii de frontieră, inclusiv în contextul respingerii migranților care caută protecție la frontierele sale, Comitetul a solicitat României să investigheze toate aceste acuzații și să îi urmărească penal pe făptuitori.
De asemenea, Comitetul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dispozițiile legislative care permit ca familiile cu copii și alți migranți aflați în situații vulnerabile, cum ar fi victimele torturii, să fie plasați în detenție pentru imigranți. Comitetul a recomandat României să se abțină de la reținerea acestor grupuri vulnerabile și să își revizuiască legislația privind imigrația.
Comunicatul ONU vine în contextul în care un nou azil al groazei a fost descoperit la Mureș. Este vorba de un azil din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş, unde zeci de oameni au fost găsiți în condiții îngrozitoare.
Două anchete la Mureș, una a DIICOT, una a DNA
Centrul fusese închis în urmă cu două săptămâni, însă funcționa fără probleme. În total 30 de persoane au fost găsite de autorități în beciul centrului, starea acestora era una precară, 13 dintre aceștia fiind transportați la spital. Este vorba de pacienți care aveau probleme de sănătate destul de mari și erau cazați în condiții inumane.
”Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa).
Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale. Celelalte 2 persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele.
La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului”, a transmis, joi seară, într-un comunicat de presă Centrul de Resurse Juridice.
Și DIICOT și DNA fac verificări în acest caz, însă nu au oferit foarte multe detalii despre verificările făcute la azilul din Mureș.
„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității unui centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din județul Mureș.
Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, au transmis, azi, procurorii DNA într-un comunicat de presă.
Demiteri în lanț la Mureș: prefectul și subprefectul, eliberați din funcție
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că prefectul a dispus eliberarea din funcţie a prefectului şi subprefectului de Mureş, întrucât aceştia trebuiau să urmărească controalele care au fost recent făcute la azile.
„Prefecţii trebuie să se implice în continuare ca astfel de fenomene să nu se mai întâmple până când venim cu modificările legislative”, a precizat Ciolacu într-o scurtă declarație de presă.
Întrebat și de situația din Ilfov, unde tot azi în Voluntari a fost găsit un azil care funcționa ilegal, Ciolacu a spus că „acolo sunt niște discuții, nu a fost nimeni descoperit, s-au descoperit niște saltele într-o seră. Nu a fost nimeni descoperit, acel centru nu era operațional”.