20 iul. 2023 | 07:36

România, o forță majoră în Europa: premiera istorică de care putem fi mândri, nu se aștepta nimeni

ACTUALITATE
România, o forță majoră în Europa: premiera istorică de care putem fi mândri, nu se aștepta nimeni

La finele zilei de ieri, Ministrul Energiei a atras atenția asupra unei situații fără precedent în care se află țara noastră în această perioadă și, mai ales, de ce ne află într-o poziție privilegiată în Europa.

România se îndreaptă cu pași repezi spre obținerea independenței energetice în Europa, când vine vorba de consumul și depozitele de gaze naturale. Deși țara noastră avea un program pe care și-l asumase în fața Bruxelles-ului pentru completarea depozitelor, procente respective au fost depășite mai repede decât și-au propus autoritățile.

România și independența energetică

„În acest moment suntem la 73%, aproape – 72,91%. Este peste ținta pe care România și-a asumat-o în fața Uniunii Europene. La 1 iulie trebuia să avem 67% și am depășit 67%.

Cu sigurană, până la 1 septembrie vom depăși 90%, ceea ce România și-a asumat. Asta înseamnă că iarna asta vom fi, de principiu, aproape independenți sau independenți din perspectiva consumului de gaz din surse proprii”, a precizat Sebastian Burduja.

În mod inevitabil, având în vedere că vorbim de un motiv de mândrie pentru România, nu a durat mult până când ministrul a fost întrebat dacă această performanță se va traduce în prețuri mai mici la energie pentru naționalii noștri. Din păcate, ministrul a evitat întrebare.

„Vorbim de o piață europeană. Uniunea Europeană a plecat cu cărbunele, cu libera circulație a mărfurilor. România trebuie să investească în capacități de producție, să genereze supraofertă aici, să fim nu doar un jucător local, ci un jucător regional și european.”, a continuat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Un lucru este însă sigur, în timp ce Uniunea Europeană face eforturi în această perioadă pentru o achiziție comună de gaze naturale la nivelul întregului bloc comunitar, cel puțin la ora actuală, România se află într-o poziție privilegiată, asigurându-și din propria producție, în propriile depozite, cantitatea pe care ar urma să o consumăm la iarnă. În mod previzibil, depinde și de cât de aspră va fi iarna, dar nu prea au mai existat ierni aspre.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele