03 nov. 2023 | 07:30

România, o forță în Europa pe partea de regenerabile. Cel mai mare parc solar est-european, inaugurat fără ”ajutoare” de la stat

ACTUALITATE
România, o forță în Europa pe partea de regenerabile. Cel mai mare parc solar est-european, inaugurat fără ”ajutoare” de la stat

Într-o țară normală, autoritățile ar încuraja investițiile în surse de energie regenerabilă de la programe pentru panouri solare pe case până la subvenționare parcurilor fotovoltaice. După eșecul răsunător al Casa Verde Fotovoltaice, blocat prin tribunale, cel mai mare parc solar din Europa de Est s-a inaugurat în România fără măcar un gând bun de la autorități, nu bani.

Nofar Energy și Econergy au inaugurat în această săptămână la Rătești, în județul Argeș, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est și, implicit, din România. Investiția totală a fost de aproximativ 102 milioane de euro, conform dezvoltatorilor. Mai important decât atât este însă că nu a beneficiat sub nicio formă de vreo subvenție de la stat în perioada de construcție și nu se va schimba ceva pe acest front nici perioada de operare. Practic, nu i s-a aplicat schema de sprijin prin certificate verzi suportate pe facturi de către toți consumatorii de energie din țara noastră.

Citește și: Românii și vânătoarea de panouri fotovoltaice, o cursă la viteză mare. Cum am ajuns să îmbrățișăm energia verde în câțiva ani

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est, inaugurat

Pentru a se bucura de superlativul absolut ”cel mai mare” din regiune, parcul fotovoltaic de la Rătești s-a întins pe o suprafață de 170 de hectare și se bucură de o capacitate totală instalată de 155 MW. Urmează să producă anual aproximativ 220 GWh de energie electrică. În acest fel, va putea alimenta cu energie peste 100.000 de gospodării, eliminând 168.000 de tone de CO2 din atmosferă.

Cel mai interesant aspect este însă că va avea o contribuție fabuloasă la obiectivul României de decarbonizare, deși autoritățile române nu au ridicat un deget pentru materializarea investiției. Ca referință, în fața Bruxelles-ului, țara noastră s-a angajat ca până în 2030 să asigure 30% din necesarul de energie din surse regenerabile.

La Rătești se fac ultimele teste în această perioadă, iar în prima parte a lunii noiembrie va trimite curent în rețea.

Citește și: Românii, amatori de fotovoltaice. Au explodat instalațiile de panouri solare. Ce ascund cifrele

De ce este special parcul de panouri solare de la Rătești

„Parcul de la Rătești este primul parc fotovoltaic al Econergy care urmează să fie conectat în România și face parte dintr-un portofoliu de 2,3 GW capacitate în dezvoltare, dintre care 410 MW sunt în construcție în întreaga țară, asigurând independența energetică și decarbonizarea sectorului energetic. Piața românească este o piață cheie în sud-estul Europei, care face eforturi pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumate pentru 2030 „, a declarat Bogdan Asanache, Country Manager Econergy Romania.

”Proiectul Rătești marchează un pas important în direcția energiei curate și sustenabile și aduce o contribuție importantă la atingerea țintelor României de decarbonizare până în 2030. Considerăm România drept una dintre piețele cheie de creștere, ținta fiind atingerea de 1GW energie solară până în 2025”, a spus Favi Stelian, Managing Partner Nofar Energy.

Centrala solară are aviz tehnic de racordare (ATR) de la Transelectrica și autorizație de înființare emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru o putere electrică maximal debitată de 131,25 MW, conform Profit.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele