România intră în Schengen din martie 2024, anunțul oficial. Care sunt sunt avantajele spațiului de liberă circulație
Începând cu martie 2024, românii vor începe să profite de avantajele aderării la spațiul Schengen, cu câteva mențiuni importante. Granițele vor dispărea, cu condiția să zbori cu avionul sau maritim, nu și cu mașina. Ultima parte ar trebui să fie disponibilă din 2025, cu mențiunea că negocierile vor continua în 2024.
„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”, a transmis premierul într-o postare pe Facebook.
Ce este spațiul Schengen, cu ce avantaje vine pentru români
După foarte mulți ani în care autoritățile române au încercat să faciliteze aderarea României la spațiul de liberă circulație, ar fi bine să ai în vedere și care sunt avantajele acestui efort. Ca referință, Spațiul Schengen reprezintă o zonă în care 26 de țări europene au eliminat controalele la frontierele lor interne, atât terestre, cât și aeriene și maritime. Această zonă a fost numită după Acordul de la Schengen, semnat în 1985. Țările membre includ majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și patru țări asociate din Asociația Europeană a Liberului Schimb.
Avantajele aderării la spațiul Schengen includ:
1. Libertatea de Mișcare: Cetățenii țărilor membre pot călători liber în interiorul zonei Schengen fără a trece prin controale de pașapoarte la frontierele interne.
2. Cooperare Polițienească Îmbunătățită: Țările membre cooperează îndeaproape în domeniile aplicării legii și al schimbului de informații pentru combaterea criminalității transfrontaliere și a terorismului.
3. Politica Comună de Vize: Țările Schengen aplică o politică comună de vize pentru călătorii non-Schengen, ceea ce înseamnă că o viză emisă de una dintre țările membre este valabilă pentru întreaga zonă.
4. Eliminarea Controalelor la Frontiere: Aduce avantaje economice semnificative prin facilitarea comerțului și a turismului în Europa.
5. Armonizarea Politicilor de Azil: Spațiul Schengen încurajează armonizarea politicilor de azil și migrație între țările membre.
6. Eficiență în Gestionarea Frontierelor Externe: Prin cooperare și partajarea responsabilităților, țările Schengen asigură o gestionare mai eficientă a frontierelor externe ale zonei.
7. Sistemul de Informații Schengen (SIS): Un sistem de schimb de informații care ajută la controlul persoanelor care intră sau ies din spațiul Schengen și la monitorizarea obiectelor furate sau pierdute.
Este important de menționat că aderarea la Spațiul Schengen nu este automată pentru țările membre UE; aceasta necesită îndeplinirea unor criterii stricte de securitate și o decizie de aderare separată.
”S-a muncit extrem de mult” la aderarea României la Schengen
„Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă!”, a încheiat premierul Ciolacu postare pe Facebook.
Ca o notă importantă de subsol, anunțul inițial pe marginea subiectului a venit din partea Ministerului Afacerilor Interne, tot în urmă cu câteva ore, că în data de 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, în timp ce negocierile pentru aderarea terestră vor continua și anul viitor.