21 dec. 2023 | 08:43

România, în vizorul autorităților internaționale, după ”legalizarea” evaziunii de până la un milion de euro. Avertismentul Laurei Codruța Kovesi

ACTUALITATE
România, în vizorul autorităților internaționale, după ”legalizarea” evaziunii de până la un milion de euro. Avertismentul Laurei Codruța Kovesi

Legea evaziunii fiscale a fost modificată în această săptămână în România și, dacă furi până la un milion de euro de la stat sau din fonduri europene, nu mai pățești nimic, cu condiția să returnezi suma cu care ai fost prins.

Nu a durat mult până când procurorul european Laura Codruța Kovesi s-a autosesizat pe marginea acestui proiect legislativ votat pe repede înainte, insistând pe faptul că până și modul în care a fost votat în doar în două zile ridică întrebări serioase. ”Vom analiza care este impactul acestor modificări”, afirmat ea, având în vedere decriminaliza faptei și renunțarea la pedepse penale.

Citește și: Conducerea DNA pune tunurile pe procurori, începe să taxeze performanța “leneșilor”. Raportări lunare, obligatorii

Evaziunea fiscală ”legalizată” de români, în vizorul Bruxelles-ului

„De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind putin dăunătoare societății. Este greu de înțeles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală”, a transmis Laura Codruta Kovesi.

Problema a ajuns în vizorul autorităților europene mai ales din cauza faptului că evaziunea ”la liber” în rândul românilor poate afecta bugetul Uniunii Europene. Ca referință, o formă foarte comună de evaziune este fraudarea TVA-ului, iar acesta reprezintă, cel puțin parțial, un venit din bugetul UE, iar Parchetul European (EPPO) este responsabil de combaterea practicilor care lasă Uniunea fără fonduri.

Citește și: Corupția va exploda în România: baronii locali vor face legea, ce a fost până acum a fost „jucărie”

Evaziunea fiscală, la ordinea zilei în România

„În România,  din păcate, nivelul de detectare al fraudei cu TVA este foarte scăzut, iar lupta cu acest fenomen nu pare o prioritate. Dacă ne uităm în ultimul raport al Comisiei Europene, cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului este în România – 32% – aproape dublu față de celelalte state membre”, mai spune procurorul european.

Kovesi arată că în activitatea din cadrul EPPO a identificat multe dosare de fraudă la TVA anchetate în alte state, dar cu conexiuni în Romania (firme fantomă care sunt pe teritoriul României, tranzacții care se derulează în România, platforme on-line din România). „Cu toate acestea, cazurile identificate de autoritățile române și raportate la EPPO sunt aproape inexistente”, afirmă Laura Codruța Kovesi, conform Economedia.ro.

În orice caz, adoptarea noii legii este o problemă reală pentru EPPO în investigațiile transfrontaliere. „În funcție de circumstanțe și de momentul săvârșirii faptei, cauza de nepedepsire ar putea fi aplicabilă pentru dosare de fraudă la TVA care afectează bugetul mai multor state, dacă paguba produsă în România este mai mica de un million de euro. O asemenea consecință ar putea fi incompatibilă cu obligațiile care revin României  în baza Directivei PIF”, a concluzionat procurorul european.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele