România, în topul țărilor în care oamenii nu merg la controale medicale preventive. Motivul, costurile prea mari
România se află în topul țărilor în care oamenii nu merg la controale medicale de prevenție, conform unui studiu recent. Costurile prea mari reprezintă principalul motiv pentru care românii nu merg la medici pentru consultații de rutină.
Românii nu merg la controale medicale de rutină
Compania germană Stada a publicat un raport în urma unui sondaj transnațional realizat de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii aprilie 2023. Eșantioanele au fost formate din câte 2.000 de persoane din România și din următoarele țări în care compania Stada este prezentă: Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Italia, Kazahstan, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Elveția, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Uzbekistan.
Conform raportului Stada, România are al doilea cel mai mare procent al oamenilor care nu merg deloc la controale preventive (60%), după Polonia și Serbia, unde procentul este de 62%. Adică două din trei persoane nu merg la controale de rutină.
De altfel, situația nu este roz nici la nivel european. Patru din zece europeni (42%) nu frecventează niciun control medical preventiv. Dintre restul de 58 la sută, doar 15 la sută se prezintă la toate programările care sunt relevante pentru ei. În Uzbekistan, însă, 38 la sută dintre cetățeni susțin că se prezintă în mod regulat la toate activitățile de prevenire relevante.
Motivele pentru care oamenii nu merg la controale medicale de rutină
Raportul mai arată că în afară de costuri, o altă barieră în creșterea nivelului de prevenire este reprezentat de lipsa de educație sau de cunoștințe. Unul din trei europeni (32%) recunoaște
că nu știe care sunt controalele pe care ar trebui și ar putea să le facă.
Același raport mai arată că tarifele pe care ar trebui să le achite pentru astfel de controale medicale reprezintă o problemă pentru 1 din 4 europeni (23%). În România (42%) și în Serbia (38%), costurile reprezintă principalul motiv pentru care oamenii nu participă la controale de rutină.
Alți 22 la sută dintre europeni consideră că examinările sunt inutile, iar 16 la sută susțin că nu au timp pentru acestea. Alți 13% susțin că teama de a primi un diagnostic greșit este cea din cauza căreia nu merg la medici.
În prezent, unul din doi europeni este îngrijorat de situația financiară personală și 38 la sută
se așteaptă să fie afectați de criza economică. Astfel, oamenii au început să își reducă cheltuielile, inclusiv cele legate de sănătatea lor.
Cheltuielile pentru sănătate, reduse de europeni
Unul din trei europeni (34%) a declarat că și-a redus cheltuielile pentru masaje sau acupunctură. Mai îngrijorător este faptul că europenii au redus semnificativ cheltuielile și pentru antrenamente fizice și alimente proaspete (25% fiecare), întrucât acestea sunt esențiale pentru prevenirea multor probleme de sănătate.
În ceea ce privește alimentele proaspete, oamenii din Republica Cehă (36%), Franța (37%) și Germania (33%) au făcut cele mai mari concesii. Unul din cinci (19%) a declarat că alocă mai puțini bani pentru vitamine și suplimente minerale, iar 15% cheltuie mai puțin pe medicamente.
Republica Cehă (71), România (67) și Serbia (66) se numără printre cei care au redus mai drastic cheltuielile pentru sănătate. În același timp, 42% dintre europeni spun că nu au făcut nicio reducere. Acest lucru se aplică mai ales în cazul Uzbekistanului, unde 57% spun că
cheltuielile lor au rămas identice, alături de 55 la sută în Olanda, 51 la sută în Marea Britanie, 49 la sută în Elveția și 48 la sută în Germania.
Compania Stada construiește în România prima fabrică de medicamente dezvoltată de la zero, pe plan local, în ultimii 30 de ani. Proiectul de la Turda, județul Cluj, reprezintă o investiție de peste 50 de milioane de euro, finanțată parțial printr-un ajutor de stat.