20 dec. 2023 | 10:33

România, în topul inflației europene. Ne merge din ce în ce mai rău, iar asta se vede cu ochiul liber

ACTUALITATE
România, în topul inflației europene. Ne merge din ce în ce mai rău, iar asta se vede cu ochiul liber

În noiembrie 2023, Eurostat a raportat o scădere a ratei anuale a inflației în Uniunea Europeană, mai ales în România, aceasta ajungând la 3,1%, comparativ cu 3,6% în octombrie.

În același timp, rata anuală a inflației în zona euro a înregistrat o descreștere, ajungând la 2,4% față de 2,9% în luna precedentă și o reducere mare față de 10,1% din aceeași perioadă a anului anterior, informează economedia.ro.

Vezi și: Salariile angajaților din România, afectate de inflație. Câți vor să își schimbe locul de muncă în următorul an

România, în topul rușinii, în Uniunea Europeană

Conform datelor, țările cu cele mai mari rate anuale de inflație au fost stabilite ca fiind Cehia (8,0%), Ungaria (7,7%), România și Slovacia (ambele 6,9%), în timp ce Belgia (-0,8%), Danemarca (0,3%) și Italia (0,6%) au înregistrat cele mai scăzute rate.

Comparativ cu luna precedentă, inflația anuală a scăzut în majoritatea statelor membre, a rămas stabilă în trei țări și a crescut în alte trei.

În zona euro, contribuția majoră la inflație a venit pe partea de servicii (+1,69 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și tutun (+1,37 pp), bunuri industriale non-energetice (+0,75 pp), și energie (-1,41 pp).

Vezi și: Sărăcie în farfurie: Rata inflației din România bifează recordul negativ în Europa. Nici vecinii noștri nu o duc mai bine

Fluctuații pe toată linia

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației în noiembrie 2023 comparativ cu aceeași lună din 2022 a fost de 6,7%. Aceasta a marcat o scădere de la 8,1% în octombrie 2023 și de la 8,8% în septembrie.

În același context, prețurile bunurilor de consum au manifestat o ușoară scădere în noiembrie față de octombrie, dar au evidențiat o creștere semnificativă (+6,33%) în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

Serviciile au înregistrat cea mai mare creștere (11,18%), în timp ce prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 6,84%, iar cele ale mărfurilor nealimentare cu 5,08%.

Vezi și: Economiștii lui Isărescu taie elanul Guvernului: mare grijă, scumpiri în 2024, nu ne-am așteptat la asta

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele