România în Schengen rămâne un vis frumos. Opoziția Austriei, subiect de proces la Curtea de Justiție a UE
România ar putea Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru veto-ul ce a împiedicat aderarea țării la Spațiul Schengen. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a precizat că daunele ce au rezultat se ridică la cel puțin două procente din PIB.
România ar putea ataca Austria la Curtea de Justiție a UE
Potrivit premierului, această acțiune împotriva Austriei va avea loc în cazul în care statul se va opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.
Marcel Ciolacu a făcut această declarație în cadrul unui interviu pe care l-a acordat pentru publicația austriacă Der Standard.
Afirmația premierului vine după ce, în luna decembrie, președintele Klaus Iohannis a respins posibilitatea ca România să dea Austria în judecată pentru împiedicarea aderării la Schengen.
„Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă. Am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect.
Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim-ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare.”, a spus Marcel Ciolacu.
Reamintim că Austria s-a opus prin veto la cererea de aderare la Schengen formulată de România și Bulgaria, la Consiliul Uniunii Europene pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022.
Ciolacu, despre intenția Austriei de a se alătura Sky Shield
De asemenea, Marcel Ciolacu a făcut referire în cadrul interviului la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, prin care statele din blocul comunitar vor să își protejeze spațiul aviatic.
„Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield,
adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen.”, a spus premierul.
Inițiativa Sky Shield a demarat în august 2022 cu Germania și include 17 țări. Obiectivul este de a coordona mai bine și de a pune în comun proiectele de achiziții de apărare aeriană terestră.
În prezent, țările implicate în inițiativa Sky Shield sunt: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia.