România în Schengen rămâne doar un vis frumos. Lovitura de grație dată de cancelarul austriac milioanelor de români
În 2023, principalul opozant al intrării României în spațiul Schengen a fost și va rămâne cancelarul Austriei. Argumentul, deși departe de a fi foarte valid, are legătură cu cât de sigure sunt granițele țării noastre în fața migrației ilegale.
Deși s-a pus presiune pe austrieci din toate părțile, atunci când vine vorba de opoziția la aderarea României și Bulgariei în Schengen, șeful statului austriac nu a fost până acum convins de beneficiile unui astfel de efort diplomatic. Cele mai recente mențiuni pe subiect au fost făcute de de către cancelarul austriac Karl Nehammer la Viena, într-o conferință de presă comună cu premierul Bulgariei.
Citește și: România și Bulgaria, în Schengen – vizele electronice, un pas important pentru țara noastră
România și Bulgaria sigur nu intră în Schengen, cel puțin nu în 2023
Conform datelor obținute de publicația bulgară Dnevnik, Karl Nehammer a declarat că ”Până când nu va fi reparat, extinderea Schengen este imposibilă”. Ca referință, extinderea se referă în mod exclusiv la include României și Bulgaria în spațiul de liberă circulație.
După cum au explicat cei de la G4Media, această declarație a cancelarului austriac înseamnă că șansele ca România să primească un vot pentru intrarea în Schengen la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie anul acesta sunt aproape nule sau inexistente.
Poziția Austriei față de aderarea la Schengen nu s-a schimbat
Practic, în această săptămână, oficialul austriac a reconfirmat poziția țării pe care o reprezintă pe acest subiect. Ca un scurt istoric, încă de anul trecut, când întreaga Uniune Europeană și-a dat acord pentru aderarea țării noastre la Schengen, Austria și-a exprimat un vot de veto pentru a se opune. Ideea de ”veto” se referă la faptul că opoziția austriecilor nu poate fi neglijată sau ignorată.
Pe termen lung, există în continuare șanse ca țara noastră să intre în spațiul european de liberă circulație, dar nu avem sub nicio formă o promisiune legată de momentul în care s-ar putea întâmpla acest lucru. Mai mult decât atât, nu avem o hartă exactă pe care s-o urmăm pentru a ne atinge scopul. Singurul argument care mai stă în picioare sau singura recomandare vizează întărirea granițelor.