21 iul. 2023 | 12:02

România în Schengen. Problema în relația cu Ungaria pe care ar rezolva-o admiterea în spațiul de liberă circulație 

ACTUALITATE
România în Schengen. Problema în relația cu Ungaria pe care ar rezolva-o admiterea în spațiul de liberă circulație 

Admiterea României în Schengen ar rezolva o problemă în relația cu Ungaria. De altfel, prim-ministrul ungar Viktor Orban i-a promis omologului său român, Marcel Ciolacu, să ofere sprijin Bucureștiului pentru aderarea la spațiul de liberă circulație.

Problema în relația dintre România și Ungaria ce ar fi rezolvată de admiterea în Schengen

Amintim că admiterea României și Bulgariei la Schengen a fost respinsă în luna decembrie, deoarece Austria s-a opus. Olanda a precizat că respinge doar Bulgaria, nu și România. Aderarea la spațiul de liberă circulație necesită sprijinul unanim al tuturor statelor membre – 22 de state membre ale Uniunii Europene, cărora li se adaugă Liechtenstein, Islanda, Norvegia și Elveția.

Între timp, zi de zi, se formează cozi întregi de mașini, dar mai ales de camioane, la Nădlac, principalul punct de trecere a frontierei dintre România și Ungaria. Trenurilor le trebuie 16 ore ca să parcurgă o distanță de 643 de kilometri între capitalele celor două țări.

În ciuda faptului că sunt tratative pe tema unor trenuri de mare viteză care să lege Bucureștiul de Budapesta, cea mai rapidă cale de fluidizare a legăturilor dintre cele două țări în viitorul apropiat ar fi includerea României în spațiul Schengen.

Lucrările de construcție a unei astfel de linii de mare viteză, dar între Budapesta și Belgrad, capitala Serbiei, a început deja. Însă, proiectul a fost posibil datorită implicării Chinei în finanțare. O astfel de implicare ar fi mai puțin probabilă pentru România, care este mai sceptică în privința aceste țări decât vecinii ei.

Viktor Orban, promisiune pentru România

Ungaria, care va prelua președinția Consiliului European pe data de 1 iulie 2024, a susținut de multă vreme aderarea României la spațiul Schengen, în ciuda disputelor ce există între cele două țări în privința altor probleme.

În această săptămână, în cadrul unei vizite neoficiale, premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu că, în cazul în care România se va afla în afara spațiului Schengen atunci când țara sa va relua președinția, va face tot posibilul pentru a readuce problema în discuție.

“Ungaria va continua să fie un aliat în privința Spațiului Schengen”, le-a declarat Marcel Ciolacu românilor.

Reamintim că la data de 12 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție ce arată că veto-ul Austriei a creat un sentiment antieuropean, a prejudiciat considerabil economia României și pe cea a Bulgariei, afectând și clima, dat fiind procentul ridicat de poluare de la frontiere, unde camioanele sunt adesea nevoite să aștepte zile întregi.

De altfel, Comisia Europeană a precizat de mai multă vreme că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice de aderare, ceea ce face ca veto-ul Austriei să fie unul pur politic.