România în Schengen, mai aproape de realitate cu o mână de ajutor de la primarul Vienei. ”Nu cred că veto-ul este corect!”
Autoritățile române fac eforturi semnificative pentru a grăbi aderarea României la spațiul de liberă circulație Schengen. Din păcate, atâta timp cât atitudinea din Austria nu se schimbă față de țara noastră, este improbabil să se modifice ceva.
Din fericire, avem câțiva aliați în rândurile oficialilor de la Viena, începând cu primarul și guvernatorul capitalei austriece. Michael Ludwig, ocupantul acestei poziții din 2018, a declarat fără echivoc, într-un interviu acordat Antena 3, că este un susținător al aderării României la spațiul Schengen.
România în Schengen, din perspectiva primarului Vienei
„Îmi pare rău pentru faptul că România nu este în Schengen. Exact acum un an, am trimis o scrisoare deschisă guvernului federal austriac, pentru că mi se pare nedrept (…) România face parte din Europa și este o țară foarte importantă. Avem relații economice importante, relații politice bune și, mai ales, un contact foarte bun între oameni. Nu cred că acest veto pe Schengen al guvernului austriac este corect”, a declarat el.
În opinia sa, această situație „nu este în concordanță cu spiritul unei Europe comune și nu recunoaște realizările poporului român”. „[Poporul român] face foarte mult bine în multe profesii de aici: în economie, în spitale, în domeniul îngrijirii. Ar trebui să valorificăm contactele economice bune pe care le avem. Suntem al doilea mare investitor în România și sunt multe companii din România aici. Sunt mulți angajați din Austria care lucrează în România și viceversa. Avem o comunitate foarte vie de români în Viena”, a declarat el.
Câți români sunt în Viena, lucrează acolo
După cum se așteaptă mulți români, foarte mulți conaționali din România activează în domeniul îngrijirii de persoane, fapt apreciat foarte tare de Michael Ludwig. “Avem foarte mulți angajați harnici din România. Este un azil de bătrâni (…) Ne bucurăm că avem atât de mulți angajați, în special femei din România, care lucrează în sectorul îngrijirii de persoane și fac o muncă excelentă. De aceea, cred că veto-ul pe Schengen este atât de nedrept, pentru că le îngreunăm viața, în loc să le-o ușurăm.”, a concluzionat oficialul în speranța schimbării atitudinii cancelarului austriac față de intrarea României în Schengen.