26 iul. 2023 | 15:28

România, groapa de gunoi a Europei: 23 de tone de deșeuri importate ilegal, oprite la vamă. De unde veneau

ACTUALITATE
România, groapa de gunoi a Europei: 23 de tone de deșeuri importate ilegal, oprite la vamă. De unde veneau

România este tratată de parcă ar fi groapa de gunoi a Europei. Au fost blocate la vamă 23 de tone de deșeuri importate ilegal. Polonia se confruntă cu o problemă similară și a formulat o plângere la Comisia Europeană.

De unde proveneau deșeurile blocate la vamă

Cele 23 de tone de deșeuri erau aduse de un TIR din Germania. Autotrenul a fost blocat de autorităţile române să intre în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, fiind dispusă returnarea în ţara de provenienţă, deoarece şoferul nu a putut prezenta documente referitoare la legalitatea transportului.

TIR-ul era condus de un şofer polonez. Documentelor de însoţire a mărfii precizau că autotrenul transporta metale neferoase de la o societate comercială din Germania pentru o firmă din România.

“Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu 23.980 de k ilograme de deşeuri, pentru care şoferul nu a prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse”, a transmis, miercuri, Poliţia de Frontieră Arad. Autorităţile au dispus ca deşeurile să fie returnate firmei expeditoare din Germania.

Polonia, plângere la Comisia Europeană

Aflată într-o situație similară, Polonia a formulat o plângere la Comisia Europeană împotriva Germania, pe care o acuză că nu reuşeşte să împiedice transportul ilegal al deşeurilor, a declarat miercuri ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa.

Aproximativ 35 de tone de deşeuri ce au fost transportate în mod ilegal în Polonia de către o serie de companii germane şi depozitate la şapte locaţii nu au fost ridicate în ciuda mai multor solicitări oficiale în acest sens, a spus Anna Moskwa, fără a preciza care sunt aceste locaţii şi nici când au fost depozitate deşeurile.

Anna Moskwa a adăugat că autorităţile de la Varşovia au cerut “în repetate rânduri” Guvernului federal german şi autorităţilor regionale să rezolve această problemă, dar nu au primit niciun răspuns.

Ministrul polonez al Mediului a mai spus că dacă plângerea depusă la Bruxelles nu va avea rezultate, Polonia va acţiona Germania la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Polonia şi-a înăsprit legislaţia cu privire la importurile şi depozitarea de deşeuri ilegale în 2018, iar anul trecut a început să aplice etichete electronice pentru tranzitul şi importul de deşeuri. Autorităţile poloneze au descoperit 42 de transporturi ilegale de deşeuri anul trecut.