România este aproape de grevă generală. Sindicaliștii din Administrație amenință cu protestele. Care sunt principalele revendicări
După angajații din învățământ, și cei din Administrația Publică și Asistență Socială amenință cu proteste și declanșarea grevei. Nemulțumirile sunt legate de neaplicarea legii cadru privind salarizarea. „Guvernul este cel care în momentul de față încalcă Constituția”, a explicat pentru Playtech.ro Lucian Puiu, secretarul sindicatului Columna. Totodată și sindicaliștii din Sănătate amenință cu proteste.
Principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor din Administrație
„Avem o revendicare legată de neaplicarea integrală a legii 153/2017 deci actuala lege a salarizării bugetarilor care nici până azi nu a fost aplicată integral pentru toată lumea. Ea trebuia să fie închisă, aplicată anul trecut. Suntem în mai 2023, iar această lege nu este aplicată.
Este un haos din acest punct de vedere, mai mult decât atât și o să mă leg de următoarea revendicare conform PNRR-ului anul acesta, iar jalonul era iunie 2023. Guvernul trebuia să vină cu o nouă lege a salarizării a personalului plătit din fonduri publice, nici vorbă de așa ceva. Ei își fac rotative și negocieri pe ministere și pe ciolan, de populație și de salariați nu mai are nimeni grijă în momentul de față.
Cea de-a treia revendicare se leagă de schimbarea sistemului de finanțare în asistența socială, dacă până acum aveam un sistem de finanțare prin care erau alocați bani prin legea bugetului de stat, acum se propune un sistem de finanțare bazat pe decontare de facturi, ceea ce nu este în regulă. Adică stau la mila Guvernului și a altor autorități să-mi deconteze mie salariile lunare, instituțiile publice vor fi puse în imposibilitatea de a-și face niște bugete anuale”, a declarat Lucian Puiu, secretarul sindicatului Columna, pentru Playtech.ro
Federaţia sindicală Columna, care reprezintă interesele a peste 20.000 de salariaţi din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, a anunțat că după data de 1 iunie va fi anunțat calendarul acţiunilor de protest.
„Tocmai Guvernul nu respectă legea”, spun sindicaliștii
„Este o situație absolut incredibilă. Am ajuns în această situație tocmai pentru că Guvernul nu pune în aplicare niște legi care sunt în vigoare sau refuză să efectueze anumite corecții pe salarizare așa cum cere PNRR-ul și vedeți că nimic nu se mișcă și în direcția aceasta și atunci trebuie să găsim o soluție și să apelăm la toate mijloacele de acțiune sindicală care înseamnă acțiuni de protest de amploare în stradă, înseamnă grevă ca să obligăm Guvernul să respecte legislația”, a mai spus Lucian Puiu.
Acesta a mai spus că a trimis nenumărate solicitări la Guvern, însă până acum au primit doar promisiuni false.
„Legea ne obligă să parcurgem o procedură care înseamnă strângerea de semnături astfel încât să avem girul membrilor de sindicat pe care îi reprezentăm, deja mii de colegi au semnat pentru aceste acțiuni, noi avem un target de 50%, astfel încât să nu fie contestată sub nicio formă din punct de vedere al girului membrilor de sindicat.
Poate atunci Guvernul în cumplita lui ignoranță își va întoarce fața către oameni în cele din urmă, să stea să asculte doleanțele și să vină cu soluții. Scuza că nu sunt bani pentru a aplica o lege pe care tot ei au dat-o în 2017 și să nu vii cu soluții prin care finanțezi ce scrie într-un act normativ în vigoare mi se pare extrem de grav”, a mai spus Lucian Puiu.
Țara va intra în blocaj
„E timpul ca noi să trecem la acțiune și așteptăm o reacție firească din partea lor și să vină și cu o soluție , dacă acest lucru nu se va întâmpla și noi vom intra în grevă, deja învățământul a început, sănătatea, etc. Țara va intra într-un blocaj datorită lor. să nu îndrăznească să dea vina pe oameni. Guvernul este cel care în momentul de față încalcă Constituția. Orice acțiune de protest de tipul grevei produce astfel de blocaje. Dacă Guvernul își făcea treaba și respecta legea”, a mai punctat sindicalistul.
Grevă generală în educație
Negocierile de azi dintre reprezentanții sindicaliștilor din educație și Guvern au eșuat, iar profesorii vor intra în grevă generală pe 22 mai așa cum au anunțat, marți.
„Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve și problema inflației, adică să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflației. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuție cu premierul luni. Mai este timp să găsească soluții, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, ora 8:00”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), azi.
O reacție a venit la scurt timp și din partea premierului Nicolae Ciucă.
„Ne-am asumat că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare și cu care va intra în funcțiune noul guvern împreună cu reprezentanții sindicatelor vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că educația reprezintă prioritate națională”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.
Și angajații ANAF și ai Ministerului de Finanțe încep acțiuni de protest
Sindicaliştii de la Direcția de Finanțe Publice din Braşov au protesat în faţa sediului din Centrul Civic. Sindicaliştii spun că doresc condiții normale de lucru, o salarizare decentă și militează pentru o relație corectă cu cetățenii care să asigure României progres și prosperitate.
“Revendicările noastre pleacă în principal de la slaba finanțare a activității profesionale, de la discrepanțele salariale uriașe care există în cadrul aceleași instituții, pleacă de la nemulțumirile cu privire la lipsa unei decizii politice privind elaborarea unui statut al finanțistului. De asemenea, procesul de digitalizare în ANAF are foarte mult de suferit în condițiile în care ni se cere performanță. La fel, dacă vorbim de sub dimensionarea aparatului din finanțe, numeric este cea mai mică direcție generală regională a finanțelor publice din țară”, a transmis sindicatul SindFISC, Liviu Toader, potrivit publicației locale Newsbv.ro.
Protestul din Braşov a făcut parte dintr-o inițiativă pornită la nivel național, fiind pichetate toate sediile direcțiilor finanțelor publice din țară.
Nemulțumiri și la Sănătate
Proteste de amploare se anunță în Sănătate și Asistență Socială. Sindicaliștii au început strângerea de semnături pentru declanșarea grevei generale. Membrii Federației SANITAS sunt extrem de nemulțumiți că toate negocierile referitoare la salarizare și la angajările din sistemul sanitar și cel de asistență socială au eșuat.
„Astăzi, 17 mai 2023, Biroul Executiv al Federației SANITAS s-a întâlnit cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la discuție fiind prezenți și membri ai echipei ministeriale – Marius Brădățan, secretar de stat și Alina Carabulea, director în Ministerul Sănătății. Au fost discutate punctual revendicările SANITAS, reprezentanții federației subliniind că nerezolvarea lor va conduce la declanșarea grevei generale în luna iunie, conform programului de acțiuni de protest anunțat Până vom vedea soluții reale, în favoarea celor pe care îi reprezentăm, acțiunile de protest anunțate de SANITAS vor continua”, au transmis reprezentanții SANITAS azi într-un comunicat de presă.