14 ian. 2023 | 11:29

România cere anchetă pentru „Fanta”. Ce se urmărește și cum a reacționat Coca-Cola

ULTIMA ORĂ
România cere anchetă pentru „Fanta

ANPC a cerut anchetă pentru „Fanta” în baza depistării unui dublu standard. Compania Coca-Cola a reacționat la acuzații și afirmă că vor colabora cu instituția din România.

Etichetele a trei produse Fanta au fost verificate de către inspectorii ANPC. România cere acum verificarea acestora în toate statele membre ale Uniunii Europene suspectând un dublu standard, după cum se arată în ultimul comunicat al ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a afirmat că în situația în care se va demonstra că legea a fost încălcată va continua cu procedura de sancționare a dublului standard, potrivit legii în vigoare și va sancționa cu o amendă de până la 4% din cifra de afaceri a companiei producătoare și distribuitoare, amendă care ar putea ajunge la 20 de milioane de euro.

„În primul meu mandat de preşedinte al Autorităţii, în anul 2019, am invitat reprezentanţii instituţiilor similare din toate statele europene, pentru a le arăta că dublul standard există. Am fost singura ţară ce a putut pune pe masă produse ale unor mărci celebre, cu reţete diferite, având eticheta identică. Atunci am folosit pentru prima dată expresia „Nu suntem pelicanii Europei!”. Unul dintre produsele date ca exemplu atunci este cel de astăzi. Ni se transmitea, la acel moment, că există studii care arată că românilor nu le plac la fel de mult portocalele ca altor cetăţeni europeni.”, a afirmat Horia Constantinescu, președintele ANPC, într-un comunicat.

Președintele ANPC nu a încetat nici în decursul celui de-al doilea mandat al său să instituie ordinea și să protejeze consumatorii români, dorind ca noi toți să nu fim tratați „ca cetățeni de mâna a doua în Europa”.

„La întâlnirea la care am participat anul trecut, la Praga, am vorbit celor prezenţi, reprezentanţi ai protecţiei consumatorilor în ţările lor, că ne trebuie o bază de date cu etichetele tuturor produselor aflate la vânzare în Europa. Am reuşit să conving pe unii dintre participanţi de necesitatea acestui demers, aşa cum încerc să o fac şi astăzi, la nivelul Parlamentului ţării noastre.

Transmit un mesaj ferm tuturor producătorilor, distribuitorilor şi comercianţilor care au la vânzare produse în mai multe ţări europene: suntem toţi egali, avem aceleaşi drepturi şi trebuie să fim respectaţi la fel! Vom continua acţiunile, până ne vom face înţeleşi. Indiferent de numele şi mărimea operatorului economic, ANPC şi eu personal vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca drepturile dvs.,în calitate de cetăţeni europeni, să fie respectate!”, a mai adăugat președintele ANPC.

Fanta dublu standard in Romania ancheta Coca-Cola

Anchetă pentru „Fanta” deschisă de ANPC

Reprezentanții Coca-Cola România au afirmat că vor colabora cu ANPC în ceea ce privește investigațiile cu privire la cele trei produse în toate statele membre ale blocului comunitar pentru a vedea dacă este vorba despre un dublu standard. De asemenea, compania se angajează să aducă argumente și dovezi pentru a arăta poziția sa față de acuzațiile aduse.

„Cooperăm cu ANPC în această chestiune încă din luna iunie 2022 şi vom continua să oferim argumente şi dovezi pentru a fundamenta poziţia companiei noastre în raport cu acuzaţiile aduse în cadrul acestei investigaţii. Suntem dedicaţi angajamentului nostru ferm de a le oferi consumatorilor băuturi la cele mai înalte standarde de calitate, în fiecare ţară în care activăm. Totodată, unele reţete pot fi adaptate din motive legitime, cum ar fi reglementările locale sau preferinţele consumatorilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, au transmis reprezentanţii Coca Cola.

Totodată, aceștia au mai afirmat că vor asigura transparența în ceea ce privește ingredientele folosite, precum și valorile nutritive ale produselor companiei, oferind consumatorilor posibilitatea de a se informa corect de pe ambalajele produselor sale.