16 feb. 2023 | 23:27

România a învățat lecția catastrofei din Turcia și Siria: ce s-a schimbat la asigurările pentru cutremure

ACTUALITATE
România a învățat lecția catastrofei din Turcia și Siria: ce s-a schimbat la asigurările pentru cutremure

Legislația din țara noastră nu a rămas neschimbată în fața catastrofei care a lovit Turcia și Siria în urmă cu mai bine de o săptămână. Se pare că România a învățat lecția dură și nemiloasă a cutremurelor devastatoare, dacă ținem cont de cele mai recente modificări apărute pe piața asigurărilor pentru dezastre naturale.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) tocmai a venit cu un anunț deosebit de important pentru românii care vor să se pună la adăpost în fața unui dezastru natural, așa cum este cutremurul.

În cazul în care nenorocirea te lovește și te trezești că ai avarii la locuință, măcar primești o mână de ajutor consistentă, cu banii de pe asigurare, și poți pleca din nou în viață, îți poți reconstrui munca de-o viață. Desigur că nimeni nu-și dorește să ajungi acolo, însă dacă se întâmplă poți sta liniștit, fiindcă ești asigurat.

Tocmai de aceea, trebuie să știi că PAID derulează un proiect de optimizare și digitalizare a întregului proces de anunțare, constatare, evaluare și plată a daunelor, pentru a asigura un flux informațional cât mai rapid și eficient.

Românii pot dormi liniștiți, deja se iau măsuri, în caz de cutremur

“Reconfirmăm faptul că fondurile proprii ale PAID sunt suficiente pentru a răspunde cererilor existente. Totodată, amintim faptul că, în cazul unui dezastru major, PAID beneficiază de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în valoare de 1 miliard de euro, pentru reconstrucția locuințelor asigurate în fața celor trei riscuri de calamitate.

Din punct de vedere operațional, PAID monitorizează permanent procesul de instrumentare a daunelor astfel încât plata să se facă în cel mai scurt timp.

Conform explicațiilor oferite de Nicoleta Radu, Director General al PAID, PAID este preocupat în permanență de a facilita accesul cetățenilor la despăgubiri.

„În prezent derulăm un proiect de optimizare și digitalizare a întregului proces de anunțare, constatare, evaluare și plată a daunelor, pentru a asigura un flux informațional cât mai rapid și eficient.

Am semnat și vizăm noi parteneriate cu instituțiile statului, pentru obținerea documentelor necesare, astfel încât asigurații să nu fie nevoiți să facă drumuri după acte care pot fi obținute prin automatizarea unor procese”, a spus oficialul.

Amintim că pe teritoriul țării noastre avem în vigoare drept poliță obligatorie pentru locuințe polița PAD. Aceasta acoperă trei evenimente naturale: cutremur, inundații din revărsări de ape naturale și alunecări de teren, la o sumă asigurată maximă de 10.000 de euro (pentru locuințele din paiantă) și 20.000 de euro (pentru locuințele din beton, cărămidă, lemn, metal) la o primă anuală de 10, respectiv 20 de euro.