12 apr. 2023 | 23:15

Românii care sunt sfătuiţi să facă poză la banii din buzunare, acum. Anunţul momentului de la Marcel Boloș. Salariile babane ale bugetarilor, ”amintiri frumoase”

ACTUALITATE
Românii care sunt sfătuiţi să facă poză la banii din buzunare, acum. Anunţul momentului de la Marcel Boloș. Salariile babane ale bugetarilor, ”amintiri frumoase”

Vești proaste pentru mulți români! Marcel Boloș susține că singurele căi prin care România poate să beneficieze de banii din PNRR sunt tăierile de salarii, concedierile în domeniul bugetar sau revizuirea politicii fiscale. Se activează planul de austeritate? Anunţul momentului făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Bugetarii riscă să rămână fără salarii?

Guvernul a fost obligat ca până miercuri, 12 aprilie, să reducă cheltuielile bugetare. Prin urmare, fiecare minister din România a trebuit să decidă de unde se vor tăia fonduri, acestea fiind de minim 6%. Miniștrii au fost solicitați prin intermediul unei note, dar li s-a cerut să nu se atingă de nicio investiție.

Dar pe lângă acest plan de reducere a cheltuielilor, la nivelul Ministerului Finanțelor se are în vedere și un plan general de austeritate care să ajute România să se încadreze în obiectivele asumate în planul Național de Redresare și Reziliență.

Prin urmare, se ia în calcul redactarea unei ordonanțe cu măsuri fiscal bugetare în care ar urma să fie prevăzută eliminarea sporurilor acordate în pandemie. În acest caz am avut și prima reacție a sindicaliștilor din Sănătate care spuneau că în acest domeniu nu ar trebui să scadă salariile, dimpotrivă chiar, pentru că dacă ar avea loc o scădere, atunci ne vom confrunta cu un exod al cadrelor medicale.

De asemenea, angajările la stat ar urma să fie înghețate, potrivit Digi 24, de la 1 mai, existând șanse de a se introduce și interdicția de a cumula pensia cu salariul la stat.

„Reformele nu se fac cu mânuși de catifea”

De cealaltă parte, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, spune că singurele variante viabile ar fi revizuirea salariilor în sistemul bugetar sau o o eventuală reducere a numărului de bugetari.

Cele trei scenarii posibile care sunt legate de așa-zisa tăiere, este de fapt o revizuire a coeficienților de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care este trecută în mod concret, cu subiect și predicat în PNRR, și am și reiterat că este un scenariu aproape imposibil, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu astfel de soluții și unde s-a ajuns. În continuare, un scenariu ar fi revizuirea numărului de bugetari, și desigur, ultima variantă, cea de-a treia, de revizuire a politicii fiscale.

Dar toate acestea sunt scenarii care să ne ducă în zona de validare a jalonului pe care îl avem în reforma salarizării personalului bugetar, pentru care avem deadline-ul în trimestrul 2 al acestui an.” a declarat ministrul la Digi 24.

Oficialul a vorbit și despre faptul că ia în calcul situația pensiilor generale, dar și a celor speciale. Conform acestuia, românii trebuie să se aștepte la schimbări destul de drastice.

„Acolo se spun două lucruri foarte clar – primul este cel legat de sustenabilitate, și în reforma pensiilor speciale am avut exact aceeași condiție – de sustenabilitate, în reforma pensiilor generale avem aceeași condiție legată de sustenabilitate, adică toate aceste volume de cheltuieli publice trebuie să le asigurăm sustenabilitatea pe termen lung. Pe bună dreptate Comisia ne solicită această condiție, pentru că sunt volume de cheltuieli foarte mari.

Este valabil și în cazul reformei privind pensiile speciale. N-aș vrea să avansez acest procent pentru a-i speria pe cei din sectorul public, dar intervalul este între 5-10% reducere. Reformele nu se fac cu mânuși de catifea, acest lucru e limpede pentru toți. Toată lumea conștientizează că în orice stat membru s-a făcut reformă, nu s-a făcut cu mănuși de catifea.

Ele presupun pe fond și măsuri care nu plac mai ales celor pe care îi afectează. În recomandările specifice de țară, noi am fost avertizați că șubrezim sustenabilitatea finanțelor publice, mai ales prin deciziile ad-hoc de majorare a pensiilor, a salariilor bugetarilor. De acolo am avut această recomandare și apoi am preluat-o în PNRR.”, a mai spus acesta.