Mobilizare pentru românii blocați în Turcia. MApN a intervenit
Ambasada României la Ankara anunță că a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus (cetățeni români), care era cazat la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul puternic din această dimineață. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, din grup fac parte nouă studenți și un profesor coordonator.
Români aflați în Turcia, repatriați de MAE
Update 9 februarie, ora 08.00. Ați 10 cetăţeni români au fost îmbarcaţi în vederea repatrierii prin intermediul unui nou zbor umanitar efectuat de o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale.
Astfel, trei cetăţeni români, o mamă şi doi copii, au fost urcați într-un avion MApN de pe Aeroportul din Adana, aparatul de zbor efectuând şi o escală pe Aeroportul din Malatya, de unde a mai preluat alţi şapte cetăţeni români, studenţi Erasmus, aflaţi într-o zonă puternic afectată de cutremure.
Aceştia se adaugă celor 21 de cetăţeni români repatriaţi luni (6 februarie) și marți (7 februarie). Până în prezent, cu ajutorul zborurilor militare, au fost repatriaţi 31 de cetăţeni români şi doi polonezi. Alţi cinci români s-au repatriat, inclusiv cu asistenţa Ambasadei de la Ankara, cu un zbor de linie în cursul zilei de miercuri.
Știrea inițială: În urma dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, MAE afirmă că grupul se află în siguranță. O echipă consulară mobilă a Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la fața locului cu două autovehicule, pentru a prelua studenții și cadrul universitar, urmând să fie stabilite detaliile despre repatrierea în țara noastră.
Măsurile anunțate de Ciucă
Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a dispus măsuri speciale pentru transportul studenților captivi în Turcia. Până în prezent, peste 640 de persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite în Turcia și Siria, în urma cutremurului de 7,8 pe scara Richter.
„Din dispoziția prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator, care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia, vor fi repatriați astăzi. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, a transmis Guvernul.
Numere de telefon pentru cetățenii români
MAE spune că nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalări din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara va continua dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.
De asemenea, Ministerul de Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Pentru situații dificile, speciale, cu un caracter de urgență, este disponibil telefonul secției consulare: +90.532.318.1726.
Între timp, după cutremurul devastator care a lovit, luni dimineață, Turcia și Siria, imagini apocaliptice au apărut pe rețelele sociale: clădiri prăbușite din cauza undelor seismice, oameni panicați pe străzi și haos total. Seismul de 7,8 a dărâmat blocuri, provocând victime și în Siria sau Liban, unde echipele de salvare caută supraviețuitori sub dărâmături.