17 ian. 2023 | 09:55

Roberta Metsola schimbă foaia după scandalul Qatargate. Măsuri anunțate în Parlamentul European

ULTIMA ORĂ
Roberta Metsola schimbă foaia după scandalul Qatargate. Măsuri anunțate în Parlamentul European

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat, luni, că va aplica o serie de reforme pentru a intensifica acţiunile anticorupţie în cadrul instituţiei sale. Astfel, șefa PE urmează ca joi să prezinte un pachet anticorupție cu 14 propuneri. Liderul UE speră evitarea repetării scandalului de mituire în care este implicată fosta vicepreședintă a legislativului european, Eva Kaili, aflată după gratii.

Roberta Metsola anunță reforme anticorupție pentru 2023

Între propunerile lui Metsola se află interzicerea angajării imediate a foștilor europarlamentari în domeniul lobby-ului, printr-o așa-zisă „perioadă de răcorire”, scrie Le Figaro. De asemenea, președinta PE dorește interzicerea „grupurilor de prietenie”, utilizate frecvent de către țări străine pentru a face lobby în Parlamentul European, prin intermediul unor oficiali favorabili.

„Democrația europeană este atacată. Evenimentele de luna trecută au demonstrat necesitatea reconstruirii legăturilor de încredere cu cetăţenii europeni pe care îi reprezentăm. Vom lua măsuri pentru a intensifica lupta împotriva corupţiei şi mijloacele de respingere a ingerinţelor străine”, a anunțat Roberta Metsola în deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg.

Amintim că eurodeputata Eva Kaili, fostă vicepreşedintă a Parlamentului European, se află în arest preventiv, în cadrul unei anchete privind acte de corupţie sub influenţa Qatarului.

Schimbări în Parlamentul European

Metsola a promis, încă din decembrie, o serie de reforme ample, cum ar fi crearea unui registru pentru transparenţă şi restricţionarea accesului în instituţie pentru foştii europarlamentari.

„Sunt goluri care trebuie completate, de exemplu în ceea ce privește activitățile foștilor membri ai Parlamentului European, înscrierile în registrul de transparență, persoanele autorizate să intre în Parlamentul European”, a explicat ea în luna decembrie.

Parlamentul European a cerut, de asemenea, să închidă temporar ușa oricărui reprezentant al intereselor Qatarului și a decis să suspende toate lucrările legislative legate de emirat. Aproape în unanimitate (541 de voturi pentru, două voturi împotrivă și trei abțineri), europarlamentarii „îndemnă la suspendarea permiselor de acces pentru reprezentanții intereselor Qatarului” în timpul anchetelor judiciare.

Noi detalii despre scandalul Qatargate

Tot luni, 16 ianuarie 2023, un tribunal italian a decis că Silvia Panzeri, fiica fostului eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri (implicat în scandalul Qatargate), poate fi extrădată în Belgia. Decizia apaține Curții de Apel din oraşul Brescia (nordul Italiei), după două amânări cauzate de aşteptarea unui raport privind condiţiile din penitenciarele belgiene.

Luna trecută, avocaţii lui Panzeri (38 de ani) au pledat pentru respingerea cererii de extrădare, motivând suprapopularea închisorilor belgiene. În acest context, judecătorii italieni au cerut informaţii despre sistemul penitenciar din Belgia, date care au sosit după câteva săptămâni.

Silvia este fata fostului eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, unul dintre principalii actori în scandalul de corupţie din Parlamentul European, ce implică și Qatarul. Aceeaşi instanţă din Brescia, dar cu judecători diferiţi, a decis deja că Maria Dolores Colleoni (soţia lui Pier Antonio Panzeri şi mama Silviei) poate fi extrădată în Belgia.