16 mai 2023 | 13:33

Robert Negoiță, apel către Nicușor Dan, după scandalul palmierilor din centrul Capitalei. „Să se trezească și să acționeze”

ULTIMA ORĂ
Robert Negoiță, apel către Nicușor Dan, după scandalul palmierilor din centrul Capitalei. „Să se trezească și să acționeze”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a făcut un apel, marți, către Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, pentru a iniția o acțiune în instanță de recuperare a suprafeței retrocedate din parcul IOR. Inițiativa edilului vine la o zi după izbucnirea scandalului palmierilor din centrul Bucureștiului.

Robert Negoiță, apel la primarul general al Capitalei

Primarul Sectorului 3 a spus că zona verde din se degradează tot mai mult și că interesul proprietarilor este acela de a scăpa de copacii de acolo pentru a construi.

„Domnul Nicușor Dan a zis acum mai bine de 2 luni că are nevoie de 6 săptămâni să analizeze dosarul pus la dispoziție de Primăria Sectorului 3 împreună cu ONG-urile de protecția mediului din București. Au trecut demult cele 6 săptămâni și mă întreb ce e de analizat în condițiile în care deja o instanță a spus că retrocedarea este ilegală.

Primarul General este singurul care poate iniția o nouă acțiune în instanță pentru ca acest spațiu verde să revină în folosința cetățenilor Sectorului 3. Fac apel la primarul Capitalei să se trezească și să acționeze”, a declarat Robert Negoiță.

Tensiuni la retrocedarea spațiului verde

Spațiul verde la care se referă primarul Sectorului 3 a fost retrocedat în anul 2005 prin decizia Primarului General, dispoziție pe care Primăria Sectorului 3 a contestat-o, în dezacord cu proprietarul terenului, dar și cu Primăria Generală care, de-a lungul unui deceniu de procese, a susținut în fața instanței păstrarea dispoziției de retrocedare emise în 2005.

„În primă instanță, judecătorii au dat dreptate Primăriei Sectorului 3, considerând că retrocedarea s-a făcut ilegal, însă chiar Primăria Capitalei alături de proprietar a contestat decizia și procesul a fost pierdut.

Concret, fără a intra pe fond, a doua instanță a considerat că, atât timp cât Primăria Sectorului 3 nu era nici proprietar, nici administrator al terenului, doar Primăria Municipiului Bucureşti, care la acea dată era proprietar şi administrator al celor 12 hectare, poate solicita anularea dispoziţiei nr. 4333/18.05.2005 („Dispoziţia de restituire în natură”) a Primarului General.

Așadar, singura instituție care ar avea acum dreptul să conteste este Primăria Municipiului București”, se arată într-o informare a Primăriei Sectorului 3.

Robert Negoiță, acuzație la adresa lui Nicușor Dan

În scandalul palmierilor din centrul Capitalei, Robert Negoiță a spus, luni, că nu a fost vorba despre o aroganță, ci despre un experiment necostisitor. În plus, primarul a spus că este „o rușine” ceea ce a făcut Nicușor Dan, luni, când palmierii au fost scoși din locul în care fuseseră plantați.

„De prea mult timp primarul Negoiță profită de faptul că legislația este încurcată și continuă să facă amenajări aici. Centrul Capitalei nu e nici Dubai și nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță. Încercăm să oprim invazia kitsch-ului primarului Negoiță”, a spus viceprimarul Horia Tomescu.

De cealaltă parte, Robert Negoiţă a mai spus că primarul general al Capitalei nu respectă legea, pentru că există o obligaţie legală potrivit căreia primarul Bucureștiului trebuie să facă întâlniri cu primarii de sector o dată pe lună, dar nu a făcut niciuna.