Riști să pierzi pensia în România, este informația momentului pentru pensionari: totul pleacă de la stagiul de cotizare
În teorie, pentru a ieși la pensie în România, trebuie să ai o perioadă de activitate de peste 30 de ani. Stagiul de cotizare la bărbați este de 35 de ani, iar la femei, 31 de ani și 9 luni. În practică, poți ieși și o experiență mult mai mică decât atât în câmpul muncii, dar îți asumi niște riscuri, după cum vor afla foarte mulți români.
Pe lângă stagiul maxim de cotizare detaliat mai sus, există și un stagiu minim. Acesta din urmă este de 15 ani de muncă. În mod fascinant însă, au ajuns mulți români la vârsta de pensionare fără a bifa nici măcar stagiul minim.
Aceștia din urmă riscă însă să rămână fără pensie. Vor primi în continuare un ajutor financiar lunar de la stat, dar acesta este sub forma de indemnizație socială. Aceasta este universală și stabilită de autorități pentru toți românii. În 2023, este egală cu 1.125 de lei.
S-a schimbat formula de calcul a pensiilor
Conform datelor de la Ministerul Muncii, pensionarii care nu completat un stagiu minim de cotizare de 15 ani vor avea veniturile recalculate. După respectiva analiză, riscă să rămână cu indemnizația socială în loc de pensie. În teorie, ar trebui să câștige mai mult. În practică, sumele sunt infime în orice situație.
Practic, ce își dorește statul român este să recalculeze pensiile, iar dacă iese o sumă lunară mai mică decât indemnizația socială de 1.125 de lei, să rămâi cu acest ajutor din urmă. Chiar și atunci însă, cei cu până la 15 ani de cotizație la stat trebuie să decidă de bună voie varianta pe care vor merge, iar opțiunea trebuie exprimată cu trei luni înainte de aplicarea legii.
„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii.
Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, anunță Ministerul Muncii.
Ca să înțelegi însă nivelul de sărăcie din România și motivul pentru care cei 1100 de lei s-ar putea să fie o mană cerească pentru unii, merită reținut că peste un milion de români primesc la momentul de față pensia minim garantată, egală cu 640 de lei în 2023.