18 apr. 2023 | 10:13

Risc major de avalanșe în România. Zonele vizate 

ULTIMA ORĂ
Risc major de avalanșe în România. Zonele vizate 

Meteorologii au avertizat, marți, că riscul de a se produce avalanșe în țară este major, în contextul în care toată România este sub informare de ploi și vânt. A plouat foarte mult, iar în regiunile sudice este pericol ridicat de inundații.

Zonele vizate de riscul de avalanșă

Conform meteorologilor, este risc de gradul patru de producere de avalanşe în munţii Bucegi, la o altitudine de peste 1.800 de metri, iar sub această altitudine, riscul este unul moderat.

Riscul mare de avalanşă înseamnă risc de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, în timp ce riscul moderat echivalează cu riscul de gradul doi.

În cei mai mulți munți din ţară, la peste 1.800 de metri, este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe. Sunt vizați munţii Făgăraş, Ţarcu, Godeanu, Parâng, Şureanu, Rodnei, Călimani, Bistriţei și Ceahlău.

Potrivit specialiștilor, cel mai mare strat de zăpadă ce a fost măsurat la o stație meteo din zona de munte, în România, continuă să fie la Bâlea Lac şi Vârfu Omu, de peste 2,5 metri.

Ploi și vânt în toată țara. Cod galben de ninsori în patru județe

ANM a actualizat prognoza meteo, precizând că până joi, 20 aprilie, va ploua local și temporar în centrul, sudul și estul țării. Se vor acumula cantități de apă de 10…15 l/mp mai ales în zonele de deal și de munte. În plus, sunt așteptate descărcări electrice și grindină, mai ales pe arii restrânse, pe parcursul zilei de joi.

„În Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, la altitudini de peste 1700 m vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă.

Vântul va avea unele intensificări în estul și sud-estul teritoriului, precum și în zona montană înaltă, în general cu viteze de 45…55 km/h”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

Meteorologii au precizat că până miercuri, ora 18:00, vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă și, mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, în Dobrogea și sud-estul Munteniei.