07 iul. 2023 | 11:42

Rezultate Bac 2023 după contesații. S-au afișat notele finale

ACTUALITATE
Rezultate Bac 2023 după contesații. S-au afișat notele finale

Rezultate Bac 2023 după contesțatii. Elevii claselor a XII-a au terminat probele de Bacalaureat 2023. Ultima probă scrisă a fost pentru elevii care o au o altă limbă maternă decât româna. Cu proba scrisă la limba maternă s-a încheiat examenul maturității din 2023. Acum, adolescenții așteaptă cu nerăbdare rezultatele.

Rezultate finale BAC 2023 după contestații

Update 7 iulie, ora 10.40. Edu.ro a afișate notele finale după contestații. Ele pot fi consultate AICI.

 

„În urma soluționării contestațiilor, rata de succes a crescut cu 2,2% pe ansamblul tuturor promoțiilor (de la 72,8% la 75%), fiind aproximativ la același nivel cu procentul din sesiunea iunie – iulie 2022 (75,2%).

Rezultatele finale obținute de absolvenții studiilor liceale la probele scrise ale examenului național de bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2023) au fost afișate astăzi, 7 iulie, pe site-ul dedicat (ora 10:30)

După evaluarea contestațiilor, se înregistrează 94.004 candidați promovați, cu 2.758 de candidați mai mult, comparativ cu rezultatele inițiale (91.246 de candidați). Astfel, din totalul celor 125.352 de candidați prezenți (111.253 din promoția curentă + 14.099 din promoțiile anterioare) au promovat 89.555 de candidați din promoția curentă, respectiv 4.449 din promoțiile anterioare.

Rata cumulată de promovare (toate promoțiile) este 75% (75,2% – prima sesiune a anului trecut, respectiv  69,8% – rată de succes în anul 2021).

Pentru promoția curentă, rata de reușită este 80,5%, în creștere ușoară față de anul trecut (80%) și superioară cu aproape 5% față de sesiunea de vară a anului 2021. Pentru promoțiile anterioare, procentul este în ușoară scădere (31,6%), comparativ cu anul trecut (32,1%), dar superior celui din anul 2021 (30,2%). Au fost declarați respinși 31.278 de candidați.

76 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10 (acestora li se adaugă 2 candidați din sesiunea specială, așadar 78 de candidați în total).

Au fost depuse 54.632 de contestații (55.980 de contestații în sesiunea similară a anului 2021, respectiv 49.115 contestații în anul 2022), dintre care 26.184 de contestații la proba E)a), 488 de contestații la proba E)b), 13.385 de contestații la proba E)c) și 14.575 de contestații la proba E)d. După evaluarea lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 51.646 de lucrări.

Precizăm că rata de promovare se calculează din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați (70).

A doua sesiune de examen din acest an se va desfășura în perioada 7 – 29 august, fiind precedată de etapa de înscriere (17 – 24 iulie).”, este comunicatul Ministerului Educației.

Elevii care s-au simțit neîndreptățiți la una dintre probele scrise la BAC 2023 au făcut contestații pe 3 iulie, când s-au afișat rezultatele inițiale.

Aceștia au avut la dispoziție patru ore pentru a transmite cererile de contestație, iar profesorii au la dispoziție două zile pentru a rezolva cererile și a reexamina lucrările. 

Adolescenții au fost nevoiți să semneze și o declarație pe proprie răspundere, în care se precizează că înțeleg faptul că nota finală după contestație poate fi mai mică decât cea inițială. 

„Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială prin creştere sau descreştere”, spune Ministerul Educației.

Acum, tot ce mai au de făcut elevii care au depus contestații este să să aștepte rezultatele finale și să spere că intră la facultatea dorită. 

Fiecare universitate și facultate are propriul set de reguli privind admiterea. În unele cazuri, este de ajuns un dosar care să conțină diploma de bacalaureat și foaia matricolă, acte de identitate, certificat de naștere și câteva fotografii. 

La alte facultăți este nevoie de un examen scris pentru a fi admis, în timp ce altele cer și o scrisoare de intenție.

Elevii care au promovat Bacalaureatul se pot înscrie la admiterea la facultate online și fizic. 

Facultăți și moduri de admitere: 

De exemplu, la Universitatea din București se fac admitere pe baza mediei/a notelor de BAC la următoarele facultăți: 

Facultății de Administrație și Afaceri, al Facultății de Biologie, al Facultății de Chimie, al Facultății de Geologie și Geofizică, al Facultății de Litere, al Facultății de Limbi și Literaturi Străine (pentru o parte din specializări)

Tot la Universitatea din București, se poate da admitere pe baza mediei de la BAC și a unui eseu motivațional/scrisoare de motivație la următoarele facultăți: Facultății de Geografie, al Facultății de Istorie, al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, al Facultății de Științe Politice, precum și al Facultății de Teologie Baptistă

Se intră cu examen în următoarele facultăți din cadrul Universității București: Facultății de Administrație și Afaceri (Business Administration), al Facultății de Filosofie, al Facultății de Fizică al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, al Facultății de Limbi și Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), al Facultății de Matematică și Informatică, al Facultății de Psihologie și Științele Educației, al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, precum și al Facultății de Teologie Romano-Catolică